Elfsborgs nye mittback sänkte Halmstad

Augustsson bakom 1–0-vinsten

FOTBOLL

Andreas Augustsson hämtades från norska Sandefjord efter en lång utlandssejour.

I kväll gjorde 29-åringen sitt första allsvenska mål.

Räkna med Elfsborg i år.

1–0 (1–0) mot Halmstads BK på Örjans vall, sju poäng på de inledande tre omgångarna och samma poäng som serieledande AIK.

Det är en mer än vad Boråslaget tog på de sex inledande omgångarna 2004 och 2005 – sammanlagt.

– Idag var vi tillbaka till försäsongens stabila försvarsspel som är nyckeln eftersom vi har så många kreativa spelare på mitten och i anfallet, sade tränaren Magnus Haglund efter sin första seger på fem försök mot sin gamla klubb Halmstads BK.

Han fanns på plats i måndags när HBK skakade om mästarlaget Djurgården.

Men av den insatsen fanns ingenting kvar när hemmalaget inte tycktes ha förmått att ladda om batterierna och varken löpte eller vann närkamper.

– Vi kom till matchen med bra självförtroende och första 20 minuterna var okej. Men efter några konstiga domslut tappade både jag och spelarna fokus och sedan tvingades vi stångas utan att skapa mer än några få heta chanser, analyserade HBK-tränaren Janne Andersson som var mycket irriterad på domaren Åke Andreasson.

Inte minst eftersom hemmalaget ville ha det till att bollen varit utanför kortlinjen innan hörnan som mittbacken Andreas Augustsson efter stor kalabalik kunna trycka in till 1–0.

Ett avslut på mål var vad Halmstad åstadkom före paus när fjolårets skyttekung Gunnar Heidar Thorvaldsson hårt trängd sköt högt över i halvlekens slutminut.

I stället var det Elfsborg som genom planens gigant, Anders Svensson kontrollerade händelserna och stod för det lilla passningsspel som gick att åstadkomma på den gropiga planen.

HBK kom den här gången ingenstans, varken med sin 4–5–1-uppställning eller 4–4–2 efter paus, mycket på grund av att Dusan Djuric var magsjuk. Det var annars han som hade den hetaste kvitteringschansen när Johan Wiland reflexräddade det tunga vänsterskottet innan HBK:s spelmotor tvingades utgå.

Därmed är Halmstad nu det enda laget som är mållöst efter tre omgångar.

– Det är naturligtvis aldrig bra, men det har ju inte varit kliniskt rent från chanser och man får inte bli tabellblind så här tidigt, påpekade Janne Andersson.

Kanske att han ska söka råd hos sin gamle kompis Magnus Haglund som har erfarenhet av svaga säsongsstarter.

– Vi gör ingen lysande match framåt. Men efter tre insläppta mål bakåt mot Öster senast har vi jobbat hårt med defensiven och i dag var jag faktiskt aldrig orolig, medgav Haglund.

Sportbladet.se - TT