Defensiven och lirarna kan ta Elfsborg långt

FOTBOLL

HALMSTAD

Det låter alltid tråkigt med lag som sätter defensiven främst, men för Elfsborg ser det ut att bli ett framgångsrecept.

Laget med lirare som Anders Svensson, Ishizaki, Samuel Holmén, Sjöhage tätar till för att ge anfallsspelet trygghet.

Det kan räcka långt. Väldigt långt till och med.

Johan Wiland - luftrummets dominant.

Jag ska erkänna att jag under den händelsefattiga matchen på Örjans vall satt och funderade över hur Elfsborg använde Anders Svensson. En spelare som vill och ska ha boll mycket och ofta - utskickad till ett land som lätt kan bli en ingenbollzon.

Kanternas kreatörer öppnar

Men jag köper hans förklaring att han inte vill vara en av de två centrala mittfältare som kryper ner så att spelsystemet i princip blir till en fyra plus två-backlinje.

Så länge som Elfsborg med snabbt passningsspel kan få in kanternas kreatörer Svensson och Ishizaki i offensiven öppnas lägen för djupledspass till snabbe Joakim Sjöhage.

Det sprack i går på planens ojämnhet och utan bra passningar anonymiserades Sjöhage fullständigt.

Wiland kan ta sig in i VM-truppen

Magnus Haglund tyckte att Anders Svensson var planens gigant men för gigantstatus krävs färre felpassningar även på en alltför mjuk plan. Anders Svensson var bra men både målvakten Johan Wiland och mittbacken Andreas Augustsson var viktigare för laget.

Wiland dominerade sitt luftrum med hundraprocentig säkerhet och Augustsson är årets fynd i allsvenskan. Ett gratisköp med tio års internationell erfarenhet från spel i Holland och Norge. Bara att gratulera.

Fortsätter Wiland som i går kan han kanske till och med vara med och konkurrera om en av de två platserna bakom Andreas Isaksson i VM-truppen. Det är ju minst sagt ganska öppet när det gäller de platserna just nu.

Halmstad envisades med långbollande mot de toppar som inte fanns för att kunna ta emot bollarna. Inget mål på tre matcher. I går var man inte ens nära.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM