Taktikkuppen knäckte KFF

Övergav 4-3-3 – då fick Djurgården utdelning

FOTBOLL

KALMAR

Djurgården får inte sitt patenterade snabba passningsspel att fungera.

I går fick laget utdelning efter ett systemskifte till 4-4-2 – något som kan bli standard fram till att gräsplanerna blir bättre.

– Den tanken finns absolut, säger tränaren Kjell Jonevret.

Att Djurgården tog över matchen mot Kalmar i den andra halvleken, och till slut fick utdelning, har flera anledningar. En är naturligtvis Fábio Augustos utvisning, en annan är Felix Magros fina inhopp.

Fick mittfältsgrepp

Men det var framförallt när Kjell Jonevret bytte spelsystem, från 4-3-3 till 4-4-2, som Djurgården fick ett grepp om mittfältet och började skapa chanser.

– Jag tycker inte att vi hade några problem försvarsmässigt med att köra 4-3-3, varken mot Kalmar eller mot Halmstad. Men jag tycker att vi får för lite rörelse offensivt med 4-3-3, när vi bytte kändes det offensiva spelet plötsligt enklare. Det blir mer tillfälligheter när vi kör 4-4-2 också, säger Kjell Jonevret.

Hur ställer du dig inför att helt gå över till 4-4-2 så länge gräsmattorna ser ut som de gör? Tanken måste ju finnas där?

– Tanken finns där absolut. Men jag kan inte lova att vi spelar 4-4-2 mot Göteborg. Vi hoppas att Stadions gräs är så fint så att vi ska kunna köra vårt vanliga spel och knäppa dem ändå.

Tanken på att förändra spelsystemet finns också bland spelarna.

Enklare, rakare spel

Matchhjälten Stefan Batan håller med om att ett enklare, rakare spel är nödvändigt så länge de allsvenska gräsmattorna ser ut som leråkrar.

– I grunden tycker jag att vi ska hålla fast vid

4-3-3. Men så länge planerna ser ut som de gör måste det kanske bli en förändring, säger han.

Att systemskiftet gav utdelning mot Kalmar är ytterligare en aspekt som talar för att Djurgården gör helt om i vår.

– Det är ju skönt när det lyckas, det är bra att grabbarna tror på det man gör. När man gör såna taktiska förändringar i en match och det går hem stärker det ju förtroendet hos gruppen, säger Kjell Jonevret.

Därför vill Dif spela 4-3-3

Därför spelar Dif 4-2-2

David Tanentsapf