Åkeby: Vi sjönk för långt tillbaka

Ny, tung poängsmäll för Malmö

FOTBOLL

Storklubben Malmö har stora problem i inledingen av allsvenskan.

0–0 mot Gais var en ny, tung poängförlust.

– Vi sjönk för långt tillbaka på grund av att Gais fick press på oss, säger nye tränaren Sören Åkeby.

Foto: Scanpix
Storklubb med problem. Malmö åkte på en ny, tung poängförlust mot Gais. 0–0 svider för Sören Åkeby.

Oavgjort och mållöst på Gamla Ullevi mellan Gais och Malmö FF.

Ändå blev det en ganska underhållande match där båda lagen skapade målchanser.

Det var faktiskt nykomlingen Gais som öppnade matchen bäst och med ett vägvinnande kortpassningsspel fick man lite press på Malmö. Men någon riktigt bra målchans blev det inte.

Den första riktiga vassa målchansen var Malmös när Gais målvakt Dime Jankulovski var långt ute i straffområdet. Det såg Malmös mittback Olof Persson där han stod uppe vid mittlinjen. Med en lång lyra försökte han spela över Jankulovski, men bollen gick strax utanför den ena stolpen.

Malmö tog över spelet allt mer och under den sista halvtimmen av första halvleken hade de en kraftig press mot Gais försvar. Gais mittbackar Mattias Östberg och Rickard Ekunde klarade upp det mesta, och bakom dem spelade Dime Jankulovski stabilt.

Under den första halvleken hade Gais inget riktigt bra avslut mot mål. Mattias Asper i Malmös mål hade inte mycket att göra. Gais bästa chans var när James Keene kom helt fri med Mattias Asper, men han dribblade bort sig själv och Olof Persson kunde rensa undan.

– Efter en svag start tycker jag att vi spelade bra i den första halvleken. Vi borde nog haft ett mål där, sade Malmös tränare Sören Åkeby efteråt.

I den andra halvleken tog Gais över spelet och satte Malmö under hårt tryck. Åtta minuter efter paus gjorde Mattias Asper en mycket bra räddning på ett närskott.

– Vi försökte fortsätta med samma spel som i första halvlek, men vi sjönk för långt tillbaka på grund av att Gais fick press på oss. När vi fick bollen var det för långt upp till deras mål, sade Sören Åkeby.

Gais fortsatte att pressa Malmö, men under de sista fem minuterna av matchen kom Malmö tillbaka och skapade ett par riktigt bra målchanser.

Den bästa var kanske Afonso Alves frispark strax utanför straffområdet när det återstod fyra minuter av ordinarie tid. Där gjorde dock Dime Jankulovski en jätteräddning nere vid stolproten.

– Malmö kunde ta över i första halvleken när vi blev alldeles för ängsliga i passningsspelet. Vi lyckades rätta till det i andra halvleken och vi hade ett par riktigt bra chanser. Jag tycker att det är helt rättvist att det slutar oavgjort, sade Gais tränare Roland Nilsson.

– Men, det kunde lika gärna ha slutat 1–1, sade Sören Åkeby.

Sportbladet.se - TT (websport@aftonbladet.se)