Elfsborgs drömstart

Elfsborg i tabelltoppen för första gången på nio år

FOTBOLL

BORÅS

Elfsborg leder allsvenskan efter fyra omgångar. Det har inte hänt sedan 1997.

- Jag har aldrig varit med om en så här bra inledning, säger målvakten Johan Wiland efter 1-0 mot Kalmar.

Året var 1997, Elfsborg var nykomlingar i allsvenskan, och inledde serien med att chockslå IFK Göteborg med 3-0. Sen följde ytterligare två segrar och en oavgjord under de fyra första omgångarna. Stjärnorna då var nuvarande sportchefen Stefan Andreasson och skyttekungen Moses Nsubuga.

Nu är det 2006, Elfsborg leder återigen allsvenskan, och stjärnorna heter Anders Svensson, Stefan Ishizaki - och Johan Wiland.

- Jag har aldrig varit med och lett serien under mina sju år i Elfsborg. Det känns helt fantastiskt, framförallt eftersom vi satsat så hårt, säger han.

Ändrat i spelidén

Under tränaren Magnus Haglunds två första år har Elfsborg legat på nedflyttningsplats så här dags. Nu i stället serieledning.

- Vi har förstärkt med bra spelare, vi har ändrat lite i vår spelidé och vi har ett jäkla självförtroende efter att vi vunnit de flesta av våra träningsmatcher. I år vann vi sex eller sju av tio. I fjol vann vi en, och det först i den åttonde träningsmatchen, förklarar han skillnaden.

Mittfältet har möblerats om. Borta är de spelfördelande centrala mittfältarna. I stället finns där defensiva trupper i form av Magnus Samuelsson och Samuel Holmén.

Jobbat med försvaret

De offensiva genidragen ska i stället komma från kanten, där Anders Svensson och Stefan Ishizaki huserar.

- Att det går bra för oss nu är en logisk följd av det arbete vi lagt ner. Vi har jobbat mycket med försvarsspelet, och är numera säkra i vårt spel, fortsätter Haglund.

Johan Wiland, som genom ett antal fantomräddningar i går såg till att samtliga tre poäng stannade i Borås, håller med.

- Vi har gått igenom försvarsspelet från grunden. Vi släppte in alldeles för mycket mål i fjol, men riktade in hela försäsongen på försvarsspelet. Anfallsspelet var vi ju redan bra på.

I går räddade Wiland två frilägen från Shpetim Hasani, och en kanonfrispark från Lasse Johansson.

- Den skruvar sig ut mot krysset hela tiden, men jag lyckas springa med bollen och stöta undan den. Sen har jag tur och får undan returen också.

Tur var väl att ta i möjligen, Wiland var snabbt uppe och petade undan bollen framför framstormande Cesar Santin.

Det räddade segern, och serieledningen.

Läs också:

Tabellen efter fyra omgångar senaste åren

Henrik Lundgren

ARTIKELN HANDLAR OM