Topplaceringen inte särskilt överraskande

FOTBOLL

GÖTEBORG

Av tabellen att döma har Elfsborg klart för sig det elementära i fotbollen: att på 90 minuter göra ett mål mer än motståndarna.

Exakt detta har man lyckats med i årets samtliga fyra matcher: 4-3 mot Öster plus 1-0, 1-0, 1-0 mot Halmstad, IFK Göteborg och Kalmar.

Hade det inte varit så att Blåvitts Kalle Svensson skallat in 1-1 på 40 sekunders övertid i premiären så hade man haft maximala 12 poäng.

Leder allsvenskan gör man ändå ...

Att Elfsborg just nu går som tåget är inte särskilt överraskande för oss som förstod att uppskatta boråsarnas värvning av Stefan Ishizaki.

Den gjorde nämligen att Elfsborg, hur man än sen formerade pjäserna, skulle få ett mittfält med såväl teknisk briljans och snabbhet (Ishizaki och Anders Svensson) som styrka och tuffhet (Samuel Holmén, Jari Ilola och Magnus Samuelsson).

Att Magnus Haglund sedan valde att sätta kraften i centrum och elegansen på kanterna var mindre väntat, men just nu ser det ut som rena snilledraget. Liksom detta ovanliga att laget i år bestämt sig för att börja allsvenskan samtidigt som alla andra lag och inte ge handicap ...

Målet, då Stefan Ishizaki siktade högt på Anders Svenssons stolpretur, var hans

19:e i allsvenskan i den 111:e allsvenska matchen.

Wiland viktig för segern

Jag såg det inte på plats i Borås men på storbildsskärmen på Gamla Ullevi föreföll det lika kraftfullt som Samuel Holméns mål i premiären mot IFK Göteborg. En logisk följd av ett spel där motståndarförsvaret till slut faller samman så att bollen bara behöver tryckas in i nät.

Om jag rätt förstått rapporterna från Borås Arena var segern ändå inte så där riktigt 100-procentig, utan målvakten Johan Wiland hade en betydande del i den.

Se där, ännu en målvakt som i VM-rankingen bör gå före Lars-Roland-favoriten Eddie Gustavsson, fortfarande bara reserv till Johan Dahlin i norska Lyn, som efter 1-0 borta mot Molde på söndagen är Tippeligans nya ledarlag.

Själv såg jag en 0-0-match. Pigga nykomlingen Gais som skakade Malmö FF, en av seriens förhandsfavoriter.

Mycket kommer att ändras

I mitt allsvenska tips hade jag MFF som sjua, Gais som 13:e lag.

Bara fyra omgångar avverkade och mycket kommer att ändras, men det verkar ändå som jag är fel ute.

Beträffande Gais, alltså. Just nu bäst av de fyra Göteborgslagen. Det blir man knappast. Men inte sämst heller.

MFF får nog vara glada om man lever upp till mitt tips som sjua. Inte mycket som denna dag talade för någon högre placering.

Afonso Alves hade en farlig frispark, annars ingenting. Han jagade mest straffar i stället för att resolut gå direkt på mål.

Planens anfallare var Keene

Nej, planens anfallare fanns i Gais´ Portsmouth-lån James Keene, en opolerad 20-åring av en sort som svensk fotboll lider brist på och som just därför blir en obehaglig överraskning för de flesta.

Till sist: ett enda allsvenskt mål på söndagens tre allsvenska matcher är ett fattigdomsbevis som utreds närmare av kollega Simon Bank på annan plats.

Här bara ett litet påpekande apropå Halmstad BK:s 360 mållösa minuter: det är ännu långt till Häckens rekord på 733 från 1983.

Då inledde Häcken under tränaren Reine Almqvist med 0-0 mot Elfsborg, men efter Peter Madsens 1-0-mål i 57:e minuten borta mot Gefle (1-1) dröjde det hela 733 minuter, innan nästa mål kom: Roy Nilssons 1-0-mål i hemma mot Hammarby (1-1) i slutet av juni.

Däremellan hade Häcken spelat 0-1 mot Mjällby, 0-2 mot Halmstad, 0-2 mot Öster, 0-2 mot Malmö, 0-0 mot Örgryte, 0-1 mot AIK och 0-5 mot IFK Göteborg.

Långt kvar dit, HBK!

Läs också:

Lasse Sandlin