Sågningen

Åkeby: Våra forwards är inte tillräckligt vassa

FOTBOLL

GÖTEBORG

En seger på fyra omgångar och bara 0–0 mot Gais.

Sören Åkebys Malmö FF har stora anfallsproblem.

– Våra forwards är inte i form. De är inte tillräckligt vassa för att utmana en-mot-en, säger Åkeby.

Just anfallarnas oförmåga i en-mot-en-situationer i närheten av motståndarnas straffområde fick Sören Åkeby att frångå sitt patenterade 4–3–3.

– Ska man spela med tre anfallare måste vi kunna slå ut motståndarna en-mot-en, det kan vi inte just nu, säger Åkeby vars lag bara gjort ett mål de senaste fem allsvenska halvlekarna.

– Vi har för tillfället forwardsproblem och de som kan vara alternativ är skadade eller inte i form. Därför valde jag att starta lite annorlunda i dag.

Tryggare

Med fyra mittfältare i en diamantformation inledde Malmö betydligt tryggare än senast mot Hammarby.

I första halvlek skapade Malmö fem målchanser, men den enda som var riktigt nära att resultera var Olof Perssons lobbförsök från 40 meter över en felplacerad Dime Jankulovski. Bollen smet dock halvmetern utanför och i andra halvlek tvärdog Malmös offensiv.

– Våra forwards lyckas inte hålla kvar bollen i anfallet utan den kom tillbaka innan vi hunnit lyfta laget, säger Åkeby.

– Som anfallare måste man in och rota för att få fast bollen. Även om vi inte vinner den så måste vi sätta press på motståndarna och få upp laget. Nu gjorde vi det väldigt lätt för deras backar, säger Åkeby.

Afonso kom ingenstans

Afonso Alves är den som ska lyfta Malmös anfallsspel, mot Gais slog han en bra frispark som Jankulovski räddade och tokmissade ett öppet lobbläge innan paus.

Med bollen under kontroll kom brassen ingenstans.

– När Afonso är i bra form slår han ut backarna en-mot-en. Tyvärr tycker jag inte att han har den där riktiga spetsen i sig i dag. Normalt sett kan han ju avgöra en sådan här match, säger Åkeby som dock inte är orolig inför fortsättningen.

– Det är absolut ingen kris. Tiden talar ändå för oss. Det kommer tillbaks spelare från skador och planerna blir bättre precis som vi.

Fortsätter du med 4–4–2?

– Jag är prestigelös och måste inte alltid spela 4–3–3. Vi måste ta ut spelarna som är i form och forma laget efter dem, avslutar Sören Åkeby.

Snabbanalys

Därför fungerar inte MFF:s anfall

Mattias Larsson