Tätt Djurgården har vaknat

Andra raka 1-0-segern för svenska mästarna

Foto: Björn Tilly/Bildbyrån
FOTBOLL

Stockholm (TT)

Först syndabock och avstängd i två matcher.

På måndagen var Mattias Jonson tillbaka i Djurgården – som matchvinnare.

– Naturligtvis kul att få avgöra matchen, det är ju inte så ofta nu, sade han själv efter 1–0-segern mot IFK Göteborg.

Allsvenska inledningen har varit blandad för Djurgården. På måndagen tog den i alla fall ett steg i rätt riktning, liksom för landslagsmannen Jonson. I derbyt mot Hammarby blev han utvisad efter en kapning av islänningen Gunnar Thor Gunnarsson.

Det gav i sin tur två matchers avstängning och utan Jonson har knappast Djurgården imponerat.

Det gjorde man däremot mot Göteborg, liksom han själv.

Målet kom dock inte förrän i 82:a minuten.

Ett inspel från inbytta Daniel Sjölund hamnade via en nick i stolpen av lagkaptenen Markus Johannesson till slut hos Mattias Jonson.

Viktig seger

– Det var skönt och en viktig seger för oss. Sedan när man spelar forward vill man ju alltid göra mål. Det är ju mest de yngre förmågorna som har hållit sig framme, menade Jonson.

– Man var ju laddad och tänd. Självklart var man frustrerad när det hände. Vi hade ju chans att slå Hammarby, sade han om avstängningen.

Segermålet kunde ha kommit betydligt tidigare, särskilt som det såg ut i första halvlek.

Det här var en match med två tippade topplag och en första halvlek där chanser radades upp.

Det var som Dif-tränaren Kjell Jonevret sade när han tittade på statistikpappret:

– Man trodde ju inte att de hade tryckt något när det gällde avslut förra gången. Att se att vi hade 20 avslut nu är ju roligt.

Skott från alla håll

Det var volleyskott från Tobias Hysén, skott från alla möjliga håll av brasilianaren Quirino och ett antal färre chanser för Göteborg, den farligaste i form av ett skott av förre djurgårdaren Samuel Wowoah.

Att ett mål från hemmalaget inte kom betydligt tidigare berodde främst på en av planens bästa spelare, Blåvittmålvakten Bengt Andersson, och på den enda delen i IFK Göteborg som fungerar just nu, nämligen försvaret.

Men också därför att, förutom Jonson, Djurgårdens anfall inte är så starkt som tränaren Jonevret hoppats på. Hysén verkar sakna det självförtroende han hade förra säsongen. Det saknar dock inte Quirino, han saknar å andra sidan skärpan i avsluten.

Göteborg har problem

Djurgårdens problem är dock minimala i jämförelse med Göteborgs.

Efter fyra allsvenska omgångar väntar klubben fortfarande på sin första seger.

Man har bara gjort tre mål. Varför syntes tydligt, eller rättare sagt: Stefan Selakovic och Jonas Wallerstedt var osynliga.

Selakovic hade dock mer än Djurgårdens försvar att tänka på under måndagskvällen. På torsdag väntar besked angående åtal i skattehärvan kring Blåvitt och honom. Det kan bli en betydligt tyngre smäll än måndagens förlust för klubben – och Selakovic.

TT