...men Quirino floppar - igen

Superbrassen fortfarande mållös efter 343 minuter: "Det har varit väldigt svårt"

FOTBOLL

Fortfarande mållös i allsvenskan - trots 343 spelade minuter.

Sportbladets unika statistik visar att Thiago Quirino fått en betydligt tuffare start i Sverige än sina mest namnkunniga landsmän.

- Det har varit väldigt svårt, säger han.

Foto: Andreas Bardell
Jonson stötar Quirino.

Det gäller Àlvaro Santos, Afonso och alla de andra. Ingen av svensk fotbolls brasilianska anfallsstjärnor fick gå lika lång tid efter debuten som Thiago Quirino gjort utan att göra mål i allsvenskan.

När Djurgårdsbrassen, som köptes från Atlético Mineiro i vintras för osannolika 13,5 miljoner kronor, klev av planen efter matchen mot Göteborg hade han spelat 343 allsvenska minuter utan att näta.

"Stor skillnad"

Han erkänner att omställningen från brasiliansk- till svensk fotboll har varit större än vad han hade kunnat föreställa sig.

- Det har varit väldigt svårt. Det är stor skillnad på fotbollen i Sverige och Brasilien.

- Mot Göteborg gick det lite bättre, särskilt när vi spelade 4-4-2 som jag är mer van vid. Det kändes bättre än i de tidigare matcherna, men det finns mycket kvar, säger han efteråt.

Som anfallare antar jag att du är väldigt sugen på att få göra ditt första mål"

- Visst väntar jag på det, då kommer kanske de andra sen. Jag är mycket sugen på att få göra mål och jobbar hårt för att det ska hända. Samtidigt är jag lugn, jag kan hjälpa laget med andra saker, som att löpa. Det känns ändå bra just nu, särskilt när vi lyckas vinna.

Mot Blåvitt hade Thiago Quirino flera chanser, bland annat ett kanonskott utifrån i slutet på den första halvleken som gick tätt utanför Bengt Anderssons stolpe. Men han lyckades inte näta den här gången heller.

Spelmässigt såg det däremot bra ut, framförallt samarbetet med Mattias Jonson. Och Jonson är övertygad om att brassen kommer att lyckas så småningom.

"Aldrig egoist"

- Quirino är en spelare som arbetar hårt, inte typiskt brasilianskt. Han är väldigt kraftfull. Han kommer att komma in i det här, med språket och allting. Det måste bara lossna lite för honom. Det blir nog skönt för honom att göra första målet, förhoppningsvis blir det en ketchupeffekt av det. För det är ju en bra spelare. Fortsätter han att jobba så här kommer bollarna att trilla in, säger Mattias Jonson.

I matchens slutskede fick Quirino ett bra läge, efter att först ha dribblat bort Oscar Wendt på kanten. Men i stället för att själv avsluta försökte han spela in bollen till Stefan Batan som stod fri i mitten.

- Jag kommer aldrig att bli en egoist, det har jag aldrig varit. Är min lagkamrat bättre placerad, som Stefan Batan var i det här läget, så kommer jag alltid att spela bollen, förklarar Quirino.

David Tanentsapf