”Han kommer få det tufft”

Efter skandalaffären möts Stefan Batan och AIK igen – på planen

FOTBOLL

Efter den infekterade övergångshistorien ska Stefan Batan möta AIK-fansen för första gången i morgon.

I Djurgården räknar man med att mottagandet kommer att bli allt annat än vänskapligt.

– Batan kommer säkert att få det jäkligt tufft, säger tränaren Kjell Jonevret.

Foto: Gunnar SEIJBOLD
Uppvaktad I höstas slogs klubbarna om Stefan Batans signatur, Djurgården drog det längsta strået efter många turer. Nu ställs Batan för första gången mot klubben han nobbade, AIK, vars supportrar inte har glömt.

Historien är sedan länge överspelad, men AIK-fansen glömmer inte lika lätt. Hatet mot Stefan Batan efter den misslyckade övergången till AIK, som mynnade ut i att han i stället gick till Djurgården, kommer att manifesteras på Råsunda i morgon.

– Han kommer att få veta att han spelar i Djurgården, det kommer att buas och skrikas en hel del. Men i övrigt tycker jag inte att han är värd att prata om. Han är bortglömd och inte välkommen i AIK om han så skulle ångra sig. Men vi kommer inte att organisera någon kampanj mot honom, det känns mest fånigt, säger Black Armys ordförande Valle Elivouri.

Hotades

Stefan Batan fick utstå mängder av smädelser och hot efter övergången från Assyriska och tvingades byta mobilnummer. I dag vill han inte prata om AIK över huvudtaget.

– Jag vet inte vad jag ska säga, jag vill egentligen inte svara på såna frågor. Jag tar det här som ett vanligt derby. Får jag spela ska det bara bli kul.

Menar du verkligen att det ska bli kul att tusentals AIK:are kommer att ägna matchen åt att förolämpa dig?

– Jag vet ju inte vad ­

AIK:arna kommer att skrika. Förhoppningsvis kommer de att försöka stötta sitt lag.

Publiken – en extra kick

Är du orolig för vad de kommer att skrika?

– Nej, jag är bara där för att spela match.

Kjell Jonevret säger att Djurgården inte kommer att ta någon hänsyn till eventuella smädelser och hot mot Stefan Batan från läktarna.

– Batan kommer säkert att få det jäkligt tufft. Men behöver vi honom är det inget vi kommer att ta någon hänsyn till. Det är en stark kille, han fixar säkert det. Tycker vi att han ska spela så kommer han att spela.

Stefan Batan har fått en hel del speltid i allsvenskan så här långt, och gjort ett av Djurgårdens två mål. 21-åringen har fått en överraskande bra start i nya klubben.

– Det är kul att spela, varje match är rolig. Sen mot Göteborg var det premiär på Stadion, då får man en extra kick av den underbara publiken. Man blir ju bättre när man spelar i ett bättre lag också, man anpassar sig.

Många trodde att du skulle konkurrera om en vänsterbacksplats när du kom till Djurgården. Hittills är det ganska uppenbart att du har mest offensiva kvaliteter?

– Jag har sagt det hela tiden, nu börjar jag bevisa det. Sista matcherna i Assyriska var jag också forward. Då kom José (Morais, Assyriskas dåvarande tränare) fram till mig och sa att han ångrade att han inte hittat den rollen för mig tidigare. Men jag hade ju hela tiden sagt att jag kunde vara anfallare, men han ville satsa på andra killar.

Hur är det att spela ihop med killar som Tobias Hysén, Quirino och Mattias Jonson.

– Jag lär mig hela tiden av att spela med killar som Mattias Jonson och Tobbe, det är grymt utvecklande.

Ineffektiva

Samtidigt är det hård konkurrens, du måste verkligen ta chansen när du får spela?

– Ja, fast det går inte att gå runt och tänka på det. Man måste njuta och ha kul samtidigt som man kämpar. Är man orolig för att slå ett felpass eller ett misslyckat inlägg går det inte. Det gör Ronaldinho och Ronaldo och allihop. Det är mänskligt.

Djurgården har fortfarande bara gjort två mål på fyra matcher. Vad är ert problem?

– Vi skapar ju massor. Mot Hammarby och Göteborg, när planerna har varit bra, har vi spelat grym fotboll och skapat chanser hela tiden. Sen har vi varit lite ineffektiva, haft otur. Men vi har åtta poäng och är med där uppe, och gjort mål i de två senaste matcherna. Jag tror det kommer att flyta på nu.

”Vi måste prestera”

Bortsett från fansen, vad tycker du om AIK?

– AIK har fått en jättebra start. De har en bra defensiv, och så har Wilton Figueiredo fått igång målskyttet. Det är ett bra lag som jobbar tillsammans. Sen har de kanske inte de individuellt starka spelarna. De har Mats Rubarth som kan göra de där extra grejerna, men vi har Tobbe, Quirino, Felix Magro, ja, många fler än AIK och Hammarby. Sen är det kul att alla Stockholmsklubbarna ligger där uppe, det är bra för Stockholmsfotbollen.

Ja, alla tre lagen ligger på samma poäng. Betyder det att ni är lika bra?

– Tabellen säger ju det, fast jag känner att vi har en bättre och bredare trupp än både Hammarby och AIK. Vi måste prestera för att visa att vi är ett bättre lag, men jag tror på oss.

Hur går det i derbyt då?

– Vi vinner enkelt med 3–1. Fast det kan ju bli jämnt också?

David Tanentsapf