- Tobias är för snäll

Hyséns storspel är bortblåst: ”Ingenting fungerar”

Foto: BILDBYRÅN
På nedgång Tobias Hysén dominerade allsvenskan ifjol. I år har den kvickfotade ytterforwarden haft betydligt svårare att prestera. Tränaren Kjell Jonevret menar att Hysén måste tuffa till sig för att hitta tillbaka till den form som gjorde honom till landslagsman 2005.
FOTBOLL

I allsvenskan har allt gått åt helvete för Tobias Hysén - det är hans egna ord.

Tränaren Kjell Jonevret har hittat åtminstone en anledning till anfallarens problem:

- Tobbe är för snäll helt enkelt, säger han.

Efter fjolårshösten var förväntningarna på Tobias Hysén enorma i år. Men Djurgårdens vänsteranfallare har fått en trög inledning på serien och nu undrar hela Fotbollssverige vad problemet är.

Duktig och charmig

- Allt har gått ut helvete, sen i mars har ingenting funkat. Mot Göteborg kände jag att jag hade lite mer klipp i steget men det gårliksom ändå inte. Jag vet inte varför, man kommer in i en formsvacka någon gång per säsong. Men fortsätter jag bara löpa kommer det förhoppningsvis lite bollar så att jag kan göra bra grejer, säger Tobias Hysén.

Djurgårdens tränare Kjell Jonevret tror sig veta var problemet finns.

- Tobbe är en duktig spelare, men han är fortfarande väldigt ung. I fjol gick allt bra, och då kom plötsligt väldigt mycket fokus på honom. Han är duktig och charmig, han tog SM-guld, det snackas om landslaget och livet leker, säger Kjell Jonevret och fortsätter:

- Men det händer mycket kring hans person. Han gör klädreklam, han har en känd pappa och han är dessutom en sån fantastisk person som tar sig tid med alla, och skriver autografer till ungarna. Vår annonsavdelning och våra sponsorer utnyttjar att han är en så suverän, och det kan bli lite mycket. Tobbe säger ju aldrig nej heller, han är för snäll helt enkelt.

Måste säga nej

Tobias Hysén håller med om Jonevrets resonemang.

- Klart man hade kunnat tacka nej till vissa grejer, men ofta måste man med sponsorer och så. Men ibland kanske jag hellre gör något annat eller vilar. Jag har tänkt på det lite. I början var det ju jätteroligt, men sen har det blivit lite jobbigt. Jag vill inte skylla på det, men det kan vara en orsak. Jag måste lära mig att säga nej, säger han.

Tobias Hysén har länge varit med i diskussionerna kring VM-truppen. Enligt förbundskapten Lars Lagerbäck kan Tobbes formsvacka påverka en uttagning, men den är inte avgörande.

- Det är lite som för Zlatan i Juventus. Djurgården har inte fungerat riktigt anfallsmässigt. Jag har sett dem i två matcher och de har periodvis spelat bra anfallsspel. Sånt där får man ta hänsyn till. Det är svårt att vara riktigt bra om inte laget fungerar hyfsat, säger Lars Lagerbäck.

Hoppas på VM

Kan man alltså lugna Tobias med att hans plats i en VM-trupp inte är beroende vad han gör de närmaste matcherna?

- Så kan du ju inte säga. Det jag menar är att det inte är enstaka matcher som avgör utan man ser det över en tidsperiod. Men det de allsvenska spelarna gör under vårsäsongen fram tills vi tar ut truppen (9 maj) har självklart betydelse.

Tobias Hysén själv hoppas fortfarande på VM.

- Det är väl en fem-sex matcher kvar tills truppen tas ut. Hittar jag en formtopp och gör bra matcher borde de här första fyra inte spela så stor roll. Jag hoppas att jag inte är helt körd, säger han.

David Tanentsapf, Johan Flinck