”Alla lag borde ha konstgräs”

Lennart Johansson kräver att allsvenskan agerar

FOTBOLL

MALMÖ

Allsvenskan är hetare än någonsin - men de allsvenska planerna är sämre än någonsin.

Nu kräver Uefa-presidenten Lennart Johansson, 76, bättring.

- Planerna har ju varit alldeles bedrövliga, säger Johansson till Sportbladet.

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL

För Sveriges mäktigaste fotbollsledare finns bara en väg att vandra om svensk fotboll ska kunna hävda sig internationellt:

Konstgräs på så många arenor som möjligt, så snart som möjligt.

- Idealet vore om alla hade det på en gång så det vore lika för alla, säger Lennart Johansson som dock tror på en snabb förändring.

- Produkten konstgräs utvecklas oerhört fort. Inom en icke alls oöverskådlig framtid kommer vi att ha konstgräs som ligger så nära naturgräs det bara går att komma, säger Johansson som också öppnat för en fortsättning som Uefa-president.

Ett måste

Enligt Johansson är konstgräset ett måste för svensk fotboll.

- Det och att vi lägger om säsongen till höst/vår så att vi kommer i fas med resten av Europa och kan komma trimmade till tänderna när det är dags för spel i de europeiska cuperna. Det är förändringar vi måste genomföra.

Som ett led att knappa in avståndet till de ledande europeiska ligorna har Royal League införts.

Men urusla vinterplaner har inneburit dåligt spel, publiken har stannat hemma och tv-kanalerna har hotat med att sluta sända turneringen.

Vilken sorts konstgräs är det du vill se på de allsvenska arenorna?

- Man kommer inom en snar framtid att ha tagit fram lösningar med sammansättningar av olika material som ligger så nära naturgräset det bara är möjligt. Det är vad jag tror på och för svensk fotbolls utveckling är det en nödvändighet.

Vad vill du säga till de spelare och ledare som ständigt framför sin avsky mot fotboll på konstgräs?

- Det handlar om att ändra attityd hos en hel generation. Det kommer så klart att ta tid, men konstgräset har kommit för att stanna.

Hur snart har vi konstgräs på alla allsvenska arenor?

- Vi fotbollsmänniskor är konservativa. Det har tagit 30 år att komma dit vi är i dag, nu hoppas jag att "andra halvlek" går snabbare.

Utöver förbättrade spelförhållanden innebär konstgräsplaner ökade inkomstmöjligheter för de allsvenska klubbarna, vilket i sin tur gynnar svensk fotboll ytterligare.

- Vi behöver stadion och arenor som kan användas alla dagar i veckorna, vi behöver arenor man kan täcka med tak och använda till annat än fotboll. Arenorna ska inte stå tomma och användas var 14:e

dag, som de gör i dag, avslutar han.

Beviset: konstgräs ger fler mål

Så ska framtidens allsvenska fotbollsplaner se ut

Mattias Larsson