Usel plan – men Åkeby sågar ändå konstgräs: 99 procent vill inte ha det

FOTBOLL

KALMAR

Malmös tränare Sören Åkeby var kritisk mot den dåliga planen i Kalmar. Nu kräver han förbättringar.

Men han vill inte ha konstgräs.

–?Det är väl inte Lennart Johansson som ska spela? Spelare och tränare vill inte ha konstgräs, säger Åkeby.

Sören Åkeby var inte nöjd med Malmös insats mot Kalmar. Men efter matchen handlade diskussionen vare sig om Malmös svaga insats eller om Kalmars uppryckning.

Den handlade om planen.

–?Det blir lite ängsligt spel när planen är så dålig som den är i dag. Det blir mycket kamp och mycket krigande. Det är synd om publiken, säger Sören Åkeby.

Malmös mittback Olof Persson beklagade sig över den dåliga planen och menade att spelskickliga lag förlorar mest på planer i dålig kondition.

”En jävla massa pengar”

–?Den dåliga planen missgynnar oss mer än vad den gör för Kalmar, säger han.

Sören Åkeby är förvånad över att det inte händer någonting med utvecklingen av de allsvenska fotbollsplanerna. Nu kräver han att Svenska Fotbollsförbundet tar sitt ansvar för att göra planerna bättre.

–?Förbundet har en jävla massa pengar, vill man få fram bättre spelare i Sverige borde man satsa på att hjälpa föreningarna med att få bättre planer.?Föreningar ska inte behöva riskera ekonomin.

–?Klubbarna behöver stöttas. Det är något vi måste göra om vi ska kunna utveckla vår fotboll. Jag tror det är det vi ska titta på när vi ser att vi tappar på rankingen över landslag.

”Katastrof”

Trots Sören Åkebys efterlysning av bättre gräsplaner är han kritisk mot Lennart Johanssons uttalande om att alla allsvenska arenor borde ha konstgräs.

–?Konstgräs är ett bra komplement i träningen. Men annars är det katastrof. Lennart Johansson ska inte bestämma det.

–Skulle man göra en enkät bland spelare och tränare skulle säkert 99 procent svara att man inte vill ha konstgräs.

”Det är inte fotboll”

Istället vill Sören Åkeby att alla planer får värme och möjlighet att lägga dukar över planen. Dessutom vill han ha ett så kallat mastergrass. Det innebär att cirka 4-5 procent av gräset är konstgräs som det vanliga gräset växer kring.

–?På konstgräs blir det lite som inomhusfotboll, det händer lite konstigare saker, bollen studsar annorlunda.

Även Malmös Daniel Andersson var starkt kritisk till planen på Fredriksskans, men inte heller han vill se något konstgräs.

–?Det kanske blir fler mål, men det är inte fotboll.

Markus Alexandersson ([email protected])