Rubarth: ”Nu får vi veta hur bra vi är...”

FOTBOLL

AIK imponerar och ligger i toppen av allsvenskan inför superderbyt.

Men enligt kreatören Mats Rubarth är det först nu det riktiga eldprovet kommer.

– Vi ska inte ha för höga tuppkammar. Det är nu vi får en fingervisning om hur bra vi är, säger han.

Foto: Foto: HENRY LUNDHOLM
UPP TILL BEVIS I kväll väntar det stora elddopet för Mats Rubarth och AIK. Derbyt mot Djurgården blir lagets svåraste match hittills i allsvenskan: ”Det är nu vi får en fingervisning om hur bra vi är”.

Strålande solsken, ett fullsatt Råsunda och ett derby mellan två allsvenska topplag. Inte undra på att AIK-stjärnan Mats Rubarth är nöjd med livet just nu.

– Det var två år sen vi spelade ett sån här derby senast, det känns skitroligt. Båda lagen har fått en bra start och det blir fullsatt, ja, det är helt enkelt skitroligt. Det är bara att passa på att njuta medan det är ett sånt tryck på Stockholmsfotbollen, säger han.

Försiktigare

Efter den fina allsvenska starten börjar nu fler och fler svartgula röster höras: AIK är ett topplag och kommer vara kvar i toppen av allsvenskan. Mats Rubarth är betydligt försiktigare.

– Visst har vi ett hyfsat lag. Men man får inte dra för höga växlar heller. Gefle, Öster och Örgryte, ska man vara helt ärlig är det ju inga topplag. Vi ska inte få för höga tuppkammar, poäng mot de lagen kan man nästan kräva. Nu får vi se mot Djurgården och Hammarby var vi står någonstans. Sen ska man också komma ihåg att resultaten här inte kommer att vara helt avgörande för hur säsongen slutar, men det blir ändå en fingervisning på hur bra vi är.

Du gör din sjätte säsong i AIK, hur bra är det här laget om du jämför med tidigare upplagor?

– Jättesvårt, på pappret är vi inte alls lika starka som tidigare år. Jag har spelat i flera upplagor som haft många fler stjärnor. Kollektivt sett är vi bättre nu. Men bara kollektivet räcker inte, precis som det inte går att bara ha stjärnor. Man måste ju ha nån som avgör matcherna också.

Kommer att skapa

Djurgården har fortfarande inte släppt in något mål i allsvenskan, är det oroande?

– Nej, de är inte omöjliga att göra mål på. De har ju inte gjort så många heller. Vi har gjort många mål och kommer att skapa chanser, sätter vi dem kommer det att gå bra.

Okej, hur går det då?

– Det går nog bra. Nått tips får du inte. Men jag tror att vi kan göra en riktigt bra match och vill det sig så vinner vi.

David Tanentsapf