Selakovic åtalas

Blåvitts stjärna riskerar fängelse i sex år för skattebrott: ”Han är bedrövad”

Foto: ROGER LUNDSTEN
ÅTALAS Stefan Selakovic, mittfältare/forward i IFK Göteborg, kommer åtalas på två punkter.
FOTBOLL

Tre personer åtalades på torsdagen för IFK Göteborgs skatteaffärer:

Spelaren Stefan Selakovic, förre kassören Jan Nilsson och förre klubbdirektören Mats Persson.

Alla tre nekar till brott.

Åtalet med tio åtalspunkter handlar om ekonomisk brottslighet vid utbetalningarna av övergångsbonus till spelarna Peter Ijeh 2003 och Stefan Selakovic 2005.

Persson och Nilsson åtalas bland annat för grovt skattebrott, grov trolöshet mot huvudman, grov förskingring och grovt bokföringsbrott. Åklagaren kräver också att de två ska åläggas näringsförbud.

Riskerar sex års fängelse

Selakovic åtalas bland annat för grovt penninghäleri, medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll och skyddande av brottsling. Det innebär att han riskerar sex års fängelse.

– Han är besviken, till viss del bedrövad eftersom han inte kan se att han gjort sig skyldig till brott, säger Jonas Nilsson som berättade för Selakovic om åtalet.

På en mycket välbesökt presskonferens i Göteborg på torsdagen förklarade överåklagare Gunnar Stetler åtalet.

– IFK Göteborg uppfattar jag som en seriös förening, men de har valt fel företrädare, säger han.

Åklagaren anser att dåvarande kassören Jan Nilsson gjorde en aktietransaktion värd drygt 1,2 miljoner kronor till Ijeh som han kallade gåva, men som i själva verket var lön.

Enligt åtalet skrevs Ijehs kontrakt om för att dölja den verkliga löneutbetalningen och undgå skatt och arbetsgivaravgifter.

Övergångsbonus

Stefan Selakovic skulle enligt sitt kontrakt ha fått en övergångsbonus på 4250000 kronor men fick enligt åtalet sex miljoner, det vill säga 1750000 för mycket. Han förde över 1350000 kronor till Jan Nilsson vilket gör att Selakovic gjort sig skyldig till grovt penninghäleri enligt åklagaren.

– Han har letts in i den här situationen, säger Gunnar Stetler.

Den husrannsakan som genomfördes mot Selakovic i november 2005 var enligt Stetler helt avgörande för utredningen.

– Utan den hade det troligen inte blivit något åtal, säger han.

Vid husrannsakan hittade polisen handlingar som bevisade Selakovics utbetalningar till ”JanneP”, alltså Jan Nilsson och kontrakt som ändrats.

Genom Selakovics överföring fick Nilsson tillbaka de pengar han lånat ut till IFK Göteborg i samband med värvningen av Peter Ijeh.

För att dölja överföringen till Jan Nilsson ändrades även Selakovics kontrakt så att det framstod som om han fått sex miljoner i övergångsbonus. Detta ledde till att IFK Göteborg fick betala runt 300000 kronor i artistskatt i onödan.

Efter tillslaget betalade Nilsson tillbaka pengarna till klubben. Åklagaren anser ändå att det handlar om grov förskingring.

”Strider mot Europakonventionen”

Mats Perssons och Jan Nilssons försvarsadvokater är kritiska till att åklagaren åtalat för alternativa händelseförlopp. De anser att det strider mot Europakonventionen.

– Det första vi kommer att göra är att begära att tingsrätten avvisar åtalet, säger Mats Perssons advokat PerE Samuelson.

Eftersom ingen är häktad och det är ett stort ekobrott kommer det ta lång tid, kanske något år, innan målet är avgjort i tingsrätten.

Tidigare artiklar:

TT