Krävs på 1 miljon

Åtalad i går - men nu anklagar även Holland Selakovic för skattebrott

FOTBOLL

GÖTEBORG

I går åtalades Stefan Selakovic.

Samtidigt kom det fram nya uppgifter kring IFK Göteborgsspelaren.

Selakovic fick närmare 2,5 miljoner av övergångssumman när han lämnade Halmstad för Heerenveen.

En inkomst som han inte har tagit upp i deklarationen - nu krävs han på nästan en miljon kronor i Holland.

Foto: Foto: ROGER LUNDSTEN
Därför kräver det holländska skatteverket närmare en miljon kronor: Vid övergången från Halmstad 2002 till Heerenveen hade Selakovic rätt till en del av övergångssumman. Halmstad betalade ut 2 422 500 kronor till honom när han var bosatt i Holland. Klubben betalade dessutom in 15 procent i artistskatt till skatteverket i Sverige. Det holländska skatteverket vill ha inkomstskatt på skillnaden mellan 52 procent – skattesatsen i Holland – och de 15 procent som redan är betalade i Sverige. Enligt uppgifter i förundersökningen blir det drygt 950 000 kronor.

När åtalet och den mycket omfattande förundersökningen kring IFK Göteborg släpptes i går framkom tidigare helt okända uppgifter om Stefan Selakovic.

Bakgrunden är anfallsstjärnans övergång mellan Halmstad och holländska Heerenveen vintern 2002. Selakovic hade enligt kontraktet rätt till en del av köpeskillingen på 14-15 miljoner kronor.

När Heerenveen betalt klart gjorde Halmstad i sin tur en utbetalning på 2 422 500 kronor till Selakovic. Halmstads utförande och bokföring är korrekt. Klubben har noga granskats av skatteverket.

Fick inbetalningskort

Men Stefan Selakovic, som bodde i Holland när han tog emot pengarna, har varken tagit upp inkomsten där eller i Sverige. Enligt förundersökningen utreds han nu därför också av det holländska skatteverket, och han har fått ett inbetalningskort på drygt 950 000 kronor.

Sportbladet träffade Selakovic efter matchen mot Hammarby i går kväll.

Förtegen

Han säger om de nya uppgifterna:

- Jaså det med? Som jag sagt tidigare vill jag inte kommentera några detaljfrågor över huvud taget.

Men det pågår en rättsprocess även i Holland?

- Det vill jag varken bekräfta eller dementera.

Nästan en miljon kronor vill den holländska staten ha enligt förundersökningen.

- Jag har inga kommentarer om det där, säger Selakovic.

Var överens

Dessutom hittade ekobrottsmyndigheten vid husrannsakan hemma hos agenten Kent Carlzon ett kontrakt som visar att Carlzon och Selakovic var överens om att dela på de närmare 2,5 miljoner kronorna.

Carlzon har alltså fått hälften av pengarna av Selakovic, men det är den senare som krävs på skatt på totalsumman.

Kent Carlzon åtalas inte nu, men det betyder inte att misstankarna om skattebrott bland annat i samband med övergångarna för Peter Ijeh och Selakovic minskat.

Utifrån uppgifterna i förundersökningen har snarare misstankarna mot agenten stärkts och mer utredningsarbete väntar.

För sin inblandning i IFK Göteborgskandalen åtalades i går Stefan Selakovic bland annat för grovt penninghäleri och medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll.

Markus Eriksson, Michael Wagner, Henrik Lundgren