De gick bakom styrelsens rygg

Vice ordföranden varnade för transaktionen

1 av 2 | Foto: ROGER LUNDSTEN
Ville ha okej Janne Nilsson och Mats Persson (nedan) ville ha styrelsens godkännande för en framtida transaktion. Men de sa inte att den redan genomförts två månader tidigare.
FOTBOLL

GÖTEBORG

I juni i fjol försökte Mats Persson och Janne Nilsson få Blåvitts styrelse att godkänna en framtida transaktion genom Stefan Selakovic.

- Jag sa direkt; ”bara glöm det, det är helt fel”, säger vice ordföranden Kaj Thorén.

Vad ingen då visste var att duon gått bakom ryggen på styrelsen, transaktionen var redan genomförd två månader tidigare.

Den 1 juni i fjol, dagarna efter att ekobrottsmyndigheten hade gjort det första tillslaget mot Peter Ijeh och IFK Göteborg pratade vice ordföranden Kaj Thorén med Mats Persson och Janne Nilsson.

- Jag var ju den som tagit över efter att Bengt Halse hoppat av, och jag ville få en överblick om vad som hänt, och skulle hända, förklarar han i dag.

Berättar i förhör

I ett förhör med Ekobrottsmyndigheten från den 28 november i fjol berättar han vad som som sades på mötet.

"...och då frågade jag dem, fanns det något ytterligare här? Och då framförde de till mig att det var tänkt att man skulle göra en transaktion Selakovic, och då - vi satt ju (ohörbart) omkring där och ja sa till dem att; det kan ni glömma. Dom pengarna, dom är Selakovics, punkt slut".

Tog upp frågan igen

För att vara på den säkra sidan togs frågan upp av Thorén också på styrelsemötet dagen efter.

- Jag förstod det dagen innan som att de inte skulle göra någon transaktion eftersom jag sagt så till dem. Men jag tog ändå upp det igen, som första punkt på dagordningen, för att vara på den säkra sidan, säger Thorén till Sportbladet.

Vad sa du?

- Jag frågade om det skulle bli någon följdtransaktion. Och de sa nej. Veckan efter frågade jag igen, och då sa de nej igen. Man kan tycka att vi i styrelsen borde gjort mer för att verkligen ha koll, men hur många gånger ska man fråga...?

Detta var i juni, men i själva verket var Selakovic-transaktionen redan gjord två månader tidigare, i april.

"Satt stopp"

- Ja, det fick vi ju reda på i november, i samband med razzian. Jag kan inte riktigt bedöma om de bara ville missleda oss, eller... Men de var nog nervösa redan i juni, efter det första tillslaget.

Så de ville ha styrelsens godkännande, utan att berätta att transaktionen redan var gjord?

- Ja, kanske. Men hade vi fått veta om det i tid så hade vi ju satt stopp för det omedelbums. Sättet de gör överföringen på är ju horribel. Sunt förnuft säger ju att det är fel. Oavsett om det är en gåva eller inte, det är ju länken med Selakovic som är den stora felaktigheten.

Hur mår du i dag?

- Förhållandevis bra. Nu ska vi bara koncentrera oss på fotbollen, och se utmaningen i att det ska gå bra igen på planen.

Ur polisförhöret

Markus Eriksson

ARTIKELN HANDLAR OM