Hammarby bäst i stan – och i Sverige

FOTBOLL

Den som gillrar en offsidefälla åt andra faller ofta själv däri.

AIK vet det nu.

Hammarby?

De vet att de kan vinna SM-guld.

Det hade väl gått en halvtimme och lite till när Derek Boateng tappade fattningen. Han skällde på Peter Fröjdfeldt, han skällde på Petter Andersson, han gestikulerade vilt mot Hammarbys publik.

Så kan ett förlorat och vunnet derby också se ut.

Och, så att ingen misstar sig, så här kan man vinna det:

- Jag trampade han på hälen ett par gånger i början. Och så drog jag lite i tröjan. Han tyckte nog jag skulle haft en varning.

Petter Andersson var seg som en norrländsk dvärgbjörk senast han spelade på Söderstadion. I går kväll, när Söder låg mörkt och framtiden ljus, satt han och berättade hur han vann ett derby.

Det skulle förstås inte vara vackert.

Ikonoklasm var dagens smak på läktarna, där AIK:are brände Hammarbyflaggor (de danska var slutsålda) och hammarbyare höll upp bilder av ett krossat AIK-emblem. På planen var det mest de gröna som krossade och slog sönder.

Sämsta fällan sedan Nalle Puh

Derek Boateng såg ut som en världsspelare mot Djurgården för en vecka sedan. Jag skrev då att ghananen är "lika känslig för press som någonsin Greta Garbo", och Petter Andersson gjorde i går allt vad Dif misslyckades med. Han bet sig fast i Boateng; trampade på hälen, drog i tröjan, vid ett tillfälle såg det ut som att han bet honom i örat.

AIK la sin energi på att täta det centrala mittfältet, stoppa Hammarbys spelvägar där. Men de nådde inte mer än, som bäst, oavgjort i den kampen - och det kostade för mycket.

För att använda en liknelse från en ex-gnagare (Erik Edman i senaste numret av Sportmagasinet):

- Det är som att ha ett täcke som är för litet. Vad fan, man måste täcka någon del. Fryser man om fötterna får man dra ner det lite.

AIK täckte mitten, blottade sig på kanterna, och jösses, vad roligt Petter Furuseth Olsen hade åt det.

Hammarby var överlägset på hans högerkant, och hade grepp även på Jeffrey Aubynns vänsterkant. AIK kunde bara be en bön för att klara sig till halvtid, då de kunde samla ihop sig, korrigera taktiken och få en ny chans efter paus.

Så gillrade de den sämsta fälla jag sett sedan Nalle Puh och Nasse skulle fånga Heffaklump.

Om man nu väljer att satsa på att ställa offside på en frispark av det slag som ger mål en gång av 30 (vilket är tveksamt), så måste man dels se till att alla medspelare är med på det, dels att inte alla motspelare är med på det. AIK:s backlinje misslyckades med båda delar.

De struntade i att ens låtsas spela markeringsspel, och rusade sedan upp utan att tala om det för Daniel Tjernström och Derek Boateng. Så stod Gnagets två mest rutinerade spelare och såg ut som spån medan fem grönvita hade fri lejd mot Daniel Örlund.

AIK-dödaren Mikkel Jensen antecknades för målet, men det var ett självmål och ett självmord.

Målet gav Hammarby matchen.

Efter paus drog Rikard Norling täcket ut mot Furuseth, men då fick Aubynn härja fritt. AIK var mil efter i mittfältsspelet, Hammarby förtjänade sina 2-0 till hundra procent.

För AIK är det ingen kris, de såg hyfsat solida ut i går också.

Ingen nyhet att Bajen kan vara bäst

Men det är Hammarby som är bäst i Stockholm just nu, och det är Hammarby som är bäst i Sverige.

De har börjat allsvenskan med ett spelprogram som gjort för att göra eller förstöra en säsong. Bajen har inte bara överlevt den motvinden, de har lyft. De har stulit poäng av guldkonkurrenterna och fyllt ladorna med självförtroende.

Jag kan inte påstå att jag är särskilt överraskad, det är ingen nyhet att Hammarby kan vara bäst i landet under en halvtimma varje match eller under en tredjedel av varje säsong.

Det är inte ovanligt att de rivstartar, fem gånger av sju på 2000-talet har de tagit minst tio poäng på de första sex omgångarna. Sex gånger av sju har de misslyckats med att vara allsvenskans bästa lag en hel säsong.

När Bajen är bra är de väldigt bra.

För att vara med och slåss om guldet måste de vara lite bättre när de är dåliga också.

Det var när jag såg att Björn Runström föll till marken för långsamt som jag förstod att Niklas Sandberg verkligen träffat. Om han missat hade Run Run Runström ramlat snabbare och snyggare. Sandberg borde självklart få ett par matchers avstängning.

Här är Hammarbys fina start i allsvenskan

Simon Bank

ARTIKELN HANDLAR OM