Maktkampen över i Helsingborg

Adolfsson drar tillbaka sin kandidatur

Foto: Gustav Mårtensson
Hoppar av Bengt Adolfsson, som bland annat var med och finansierade Henrik Larssons återkomst till Olympia, kommer inte att kandidera till ordförandeposten i Helsingborg.
FOTBOLL

Helsingborg

Maktkampen om ordförandeposten i Helsingborgs IF är över.

Men bara för tillfället.

– Jag har meddelat valberedningen att jag inte ställer som kandidat i år, säger klubbens riskkapitalist och vice ordförande Bengt Adolfsson

Adolfsson har sedan krisåren i början av 2000-talet hjälpt Helsingborgs IF att skaffa sig ett konkurrenskraftigt allsvenskt lag utan att riskera klubbens ekonomi.

Det började med värvningen av superbrassen Alvaro Santos och i januari i fjol finansierade Adolfsson Henrik Larssons återkomst till Olympia.

I somras valde dock Adolfsson i tysthet att ta time out från sin post som vice ordförande i HIF då han ansåg att styrelsearbetet långa stunder höll ”sandlådenivå”.

Fredin kritisk

I veckan har HIF:s ordförande Sten-Inge Fredin varit kritisk till Adolfssons beteende.

– Bengt var bara närvarande på våra ordinarie styrelsemöten. Att sitta i en fotbollsförenings styrelse på den här nivån kräver engagemang och passion. Inte bara ekonomiskt intresse, säger Fredin.

Kampen mellan Fredin och Adolfsson har målats upp som en presidentkampanj om ordförandeposten. Så sent som i lördags bekräftade Adolfsson att han var beredd att kandidera.

Men då flera personer inom klubben nu framfört åsikter om att ett ordförandebyte så tätt inpå den allsvenska säsongen skulle innebära stora praktiska problem för föreningen väljer Adolfsson att inte kandidera.

– Jag tänker på föreningens bästa. Jag vill Helsingborgs IF allt väl och är inte intresserad av att förvärra en redan onödigt ansträngd situation, säger Adolfsson.

Ordföranden i HIF väljs för ett år i taget, kan du tänka dig att kandidera till nästa år?

– Absolut. Anledningen till att jag inte gör det nu är att tajmingen inte alls stämmer just nu. Med längre förberedelser är situationen helt annorlunda.

Ordförandevalet sker vid klubbens årsmöte på tisdag kväll, kommer du att närvara vid då?

– Det kommer jag att göra. Om inget alldeles anmärkningsvärt skulle inträffa så dyker jag upp, avslutar Bengt Adolfsson.

Mattias J Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM