Peter Wennman: Ge fan i den allsvenska tabellen

Det finns ingenting rimligt i den här historien, ingen logik, ingen rättvisa, inget förstånd.

FOTBOLL

Tja. Rimligt.

Hör jag mig själv säga.

Så korkat, så mjäkigt.

Det finns ingenting rimligt i den här historien, ingen logik, ingen rättvisa, inget förstånd.

Allt tycks bara vara ett slags fotbollstrauma vi snabbt måste igenom för att kunna gå vidare, en örfil-sen-glömmer-vi-det-här, en lite lagom hård svångrem över stjärten och en lite lagom mjuk kram efteråt, sen är hela familjen nöjd och tillfreds ända tills den olydige ungen börjar skrika "vad slog ni mig för?" och startar ännu mera bråk.

Domen mot Hammarby efter derbykaoset i måndags:

Tre poängs avdrag i tabellen.

200 000 kronor i böter.

Det var ungefär så jag hade tippat att det skulle bli, och första tanken var alltså att det var ett rimligt straff.

Rimligt? Nja ...

Jag ser på text-tv att Hammarbys tränare Anders Linderoth är besviken, men det skiner igenom att han till och med hade fruktat värre och att det han är ledsen över är grisfasonerna som avbröt mötet med Djurgården, inte själva straffet. Rimligt, alltså.

Jag ser också experten Thomas Wernersson säga sig vara förvånad över att förbundets tävlingsutskott vågade bruka sin egen instiftade regel om poängavdrag. Men icke desto mindre: rimligt.

Så:

I flera timmar efter domen i går eftermiddag gick jag omkring och trodde att allt var okej nu, att lagom hårt spöstraff var utdelat och att allt avlöpt i den himmelska rimlighetens tecken.

Men det vete fan om det är så.

Jag går in på Aftonbladets debattforum på nätet och läser vad fotbollsfansen tycker om domen (233 inlägg klockan 22.07).

Det är egentligen mot mina principer att läsa såna forum eftersom de egentligen bara består av inlägg från tre kategorier av människor: 1) de nästan skrattretande enögda, 2) de som skyller media för allt ont på jorden och hatar sportjournalister, trots att de drömmer om att vara en själva, 3) de som är i minoritet men som har kloka och välformulerade åsikter.

Och jag märker att jag tar intryck, att jag kanske borde tänka om här, att det faktiskt finns offer för den där svidande svångremmen som inte gjort ett skit för att förtjäna den och som kanske rentav kan bli rätt förbannade i framtiden.

Först och främst gäller det förstås spelarna i fotbollslaget Hammarby, som gjort det så bra under våren och sommaren och som nu ska plundras på tre poäng. Tre poäng är en vunnen match som de har svettats sig till. Borta nu. Väck. Men DE har ju inte gjort nåt fel? Är det DERAS fel att några små as skjuter raketer och springer in på plan?

Jag har alltså full sympati för spelarnas missnöje över domen och deras krav på ett överklagande.

Sen är det förstås den betryggande majoriteten av fans som är på arenan för att kolla på fotboll och inte ställa till med sattyg, de som verkligen älskar Bajen och klär sig i grönvitt och går och hejar och kanske tar sig en bärs, de som räknar tabellen sju gånger om dan och kollar kommande omgångar och tippar hur allt kommer att sluta... varför ska DE straffas?

Jodå, jag vet:

Om inte den arrangerande föreningen kan ta ansvar för säkerheten på den egna arenan ska straff utdömas.

Skicka dårarna till en ö i havet

Men att stjäla poäng som redan införskaffats?

Vem är det som har gjort brottet här?

Om min kusin stjäl en cykel, ska jag då bestraffas för att jag ingår i släkten? Visst, jag släppte in honom på tomten, men jag trodde ju... förresten vet jag inte ens om han är min kusin. Han kanske bara klätt ut sig.

När man läser att "fotbollsfans" från Stockholm och Göteborg gjort upp i ett gigantiskt slagsmål i en grusgrop i Bålsta, iförda armbindlar för att skilja vän från fiende, fattar man ju att hela det här är ett problem som är större än vad några ordningsvakter på en liten arena på Söder kan råda över, att det är ett samhällsbekymmer som inte ska behöva drabba ett fotbollslag och dess till 90 procent skötsamma publik.

Skicka gärna ut dårarna på en ö i havet där de får puckla på varann bäst de vill. Men ge fan i den allsvenska fotbollstabellen.

DET vore rimligt.

ARTIKELN HANDLAR OM