Så räddas publiken

Slipper tomma läktare tack vare åtgärdspaket

FOTBOLL

200 000 kronor i böter och tre poängs avdrag. Men Hammarby slipper det man fruktat mest: match inför tomma läktare.

Förklaringen stavas åtgärdspaket.

Djurgården välkomnades gårdagens dom utan större besvikelse.

- Ungefär vad man kunde vänta, säger ordförande Bo Lundqvist.

får se bajen Hammarby slipper spela inför tomma läktare - åtgärdspaket räddade publiken...

Efter gårdagens dom från TU kunde Hammarbys supportrar andas ut på en punkt. Det blir inga matcher inför tomma läktare.

- Hammarby har presenterat ett åtgärdspaket, som vi har vägt in i bedömningen, säger tävlingsutskottets ordförande Björn Ahlberg.

Under veckan har både Hammarby och Djurgården arbetat med ett betänkande som i går lämnades in till TU och låg till grund för utskottets beslut i går. Hammarby har där lagt fram en handlingsplan för att komma till rätta med läktarproblemen, något som alltså fått TU att se mildare på saken.

Ta hjälp av hundar

Klubbens beslut att minska antalet åskådarplatser med 1 500 på Söderstadion är en del av paketet, precis som planerna att införa fler ordningsvakter. Man planerar också att ta hjälp av hundar som kan spåra pyroteknik vid stora matcher.

Efter upplopp i ett möte med Hammarby den 18 oktober 2004 dömdes AIK till att spela följande match utan publik. Detta drabbar alltså inte Hammarby.

Publikens säkerhet

- I AIKs fall var det flera upprepade incidenter innan händelsen, då vågade vi inte ta den risken. Med Hammarby har det inte funnits problem med säkerheten under säsongen, säger TU:s ordförande Björn Ahlberg.

Han menar att publikens säkerhet är det viktigaste när man gör den här typen av bedömning.

- Vi måste alltid ta hänsyn till säkerheten för de vanliga åskådarna, och då hade det tidigare funnits tecken på att AIK inte hade koll på sina supportrar.

Hammarbys vd Henrik Appelqvist hoppas att klubbens straff kan få supportrar att tänka till.

- Jag tror och hoppas att de här individerna skäms.

Tävlingsutskottets dom blev som väntat klart lindrigare för Djurgården är Hammarby. 15 000 kronor tvingas klubben att böta för de mynt och käppar som de egna supportrarna kastade in på planen, något som ordförande Bo Lundqvist anser som rimligt.

- Det var ju för inkastade föremål och det brukar ligga i de trakterna.

Viktig arbete

Han är dock inte säker på att straffet kommer fungera som avskräckande i framtiden för de supportrar som fanns på plats.

- Det viktiga är att arbeta för att få bort de här människorna från arenorna. Det visar ju det vansinniga i hur man kan förstöra en fotbollsmatch.

Föreningens supporterklubb håller med om att straffet är rimligt.

- Det slängdes in grejor från vår sektion och det ska vi ha böter för. Det tycker jag är hyfsat rättmätigt, det är en okej dom, säger Järnkaminernas ordförande Joel Andersson.

Så här ser domen ut:

1. Vad tycker du om Hammarbys straff? 2. Tappar Hammarby guldet nu?

Johanna Frändén