En tränarmatch – men ingen tränarseger, HIF

Stefan Alfelt: Jag tror Stuart blir bra för HIF

FOTBOLL

GÖTEBORG. I Henkeborg strömmade stjärnorna in.

På Ullevi bjöds vi en match som växte med flera dimensioner under presskonferensen.

Matchen hade en intensitet som Stuart Baxter sa sig ha saknat. För mig är intensitet som avslöjar bristande bollkontroll inte stor underhållning.

Sån är skillnaden mellan de som är inne i fotbollen – spelarna och tränarna – och oss som går på match för att njuta av antingen poäng eller artisteri. Samt i vissa sällsynta fall till och med av både och.

Jag har aldrig sett en match i japanska andradivisionen, så jag kan inte jämföra. Men jag förstår Baxters sätt att se på Gais–HIF. Matchen bjöd på rätt mycket av det som en tränare vill se. Disciplinerade försvar som valde säkra lösningar före elegans. Hård press på bollhållaren och mestadels rätt hyggligt tempo.

Som match var det en tränarmatch mer än en publikfest. Helsingborg vann välförtjänt tack vare individuella prestationer.

Målvakten Daniel Andersson räddade det lilla som behövdes räddas. McDonald Mariga skickade in en superb nick och Babis Stefanidis dribbelsnubblade fram passningen som gjorde Olivier Karekezi helt ren.

Ingen tränarseger

Det var en tränarmatch men ingen tränarseger. Ingen Baxtereffekt utan mer som Stuart Baxter själv sa om och om igen - en ”spelarna tar sig i kragen-effekt”. Med en ny, erkänt krävande tränare, gällde det för de som fick chansen att visa sig för att få behålla platsen i laget.

Under HIFs kommande träningar kommer Baxter att kolla mer på de som inte varit regelbundna A-spelare för att se om någon är mer av hans spelartyp. Det är den inventering Baxter måste göra eftersom han hittills bara sett matchvideor förutom de två träningspass han själv lett.

Baxter är inte ens säker på att han vill använda Henke Larsson i en av de två anfallsroller som Henke själv säger är hans bästa och därmed rätta position. I en nummer 10-roll skulle Henke med säkerhet bli dominant i allsvenskan men frågan är om det skulle göra Helsingborg till ett bättre lag.

Henkes bästa spel är när han, som han gjort i HIFs senaste matcher, sätter fart i anfallskombinationerna med sina direktpass.

I går festade avstängde Henke medan hans lagkamrater mer kämpade sig till en viktig seger.

Stuart Baxter bryr sig i nuläget inte om tabellplaceringen, han vill varken lockas att blicka uppåt eller tvingas snegla nedåt.

Derbyt mot MFF är det enda som får finnas i tankarna och sen nästa match på det. Inställningen ska vara att vinna varje match.

Baxter blir bra för HIF

Jag tror att Stuart Baxter blir bra för HIF. Han har internationella erfarenheter av att hantera spelare med olika kulturella bakgrunder och han är målinriktad med klara idéer om hur laget ska uppnå målen.

Gais ser ut att få en tuff höst. Det kan gå väldigt snabbt att förlora försprånget till bottenlagen Öster och Örgryte om det inte blir mer skärpa framåt än som visades i går.

James Keene är en härligt rivig forward men han får för lite understöd. Gais höll inte ihop som lag. Man sprang bra och stressade motståndarna men man spelade inte kontrollerat anfallsspel när man hade bollen.

Fast riktigt så illa som man kan tro av matchsponsorns utmärkelse för matchens prestation var det inte. Digitalkameran delades ut till Fredrik Lundgren – för att han gjorde comeback.

Inte ens en kvällstidningskrönikör skulle vara så elak att han kallade det för matchens prestation.

Stefan Alfelt