Tränarundrens heta guldkamp

Haglund, 33 och Norling, 35, gör succé – nu möts de i seriefinal

FOTBOLL

Elfsborg–AIK.

Haglund vs Norling.

Ett tränarunderbarn mot ett annat.

– Det låter väl löjligt men att se Dynamo Kiev spela försvar på La Manga för fem-sex år sen var en stor upplevelse för mig, säger Rikard Norling.

Operationer satte stopp för dem som spelare redan i den tidiga 20-årsåldern. Men inget kan stoppa dem i deras tränarkarriärer.

Den ene blev division tre-tränare som 22-åring och hade gått klart steg fyra-utbildningen när han var 29.

Den andre förde upp sitt lag i division två som 27-åring och hade gått klart steg fyra-utbildningen när han var 31.

I dag möts Sveriges två främsta tränarbroilers – Magnus Haglund, 33, i Elfsborg och Rikard Norling, 35, i AIK – i den allsvenska seriefinalen.

En gemensam nämnare

Sportbladet har tagit reda på varför de blev tränare, hur många matcher de ser i veckan, vad de har för målsättning i sin tränarkarriär och mycket mer.

Fram växer en bild av två oerhört noggranna och ambitiösa fotbollspersoner.

”Fotbollsnördar”, skulle säkert en del säga.

Eller vad sägs om Norlings fundering över den bästa matchen han sett:

– Det låter väl löjligt men att se Dynamo Kiev spela försvar på La Manga för fem-sex år sen var en stor upplevelse för mig. De hade ett markeringsförsvar som jag aldrig växt upp med. Det var en aha-upplevelse: ”jaha, är det så det funkar”.

Deras vägar har egentligen aldrig korsats men Stuart Baxter är en gemensam nämnare.

”Baxter bästa tränaren”

Som de flesta vet var Norling assisterande till Baxter under AIK:s guldår. Men Haglund tränade faktiskt under Baxter när han tillhörde Halmstads juniortrupp i början av 1990-talet. Och det är Haglund som har Baxter som en förebild.

– Allsvenskans bästa tränare, säger Elfsborgstränaren om den comebackande skotten.

När det gäller vilket lag som är världens främsta genom tiderna är de i varje fall överens om vilken backlinje som varit bäst: Milans från början av 1990-talet med Baresi, Costacurta, Maldini och Tassotti.

Men i dag får de lita på sina egna när de ska rycka i den allsvenska tabelltoppen.

– Vi kommer att gå in och spela vårt spel. Sen finns det detaljer hos AIK som vi ska vara medvetna om men inte anpassar oss efter. Det lag som klarar en spelmässig svacka utan att tappa poäng vinner allsvenskan, säger Haglund.

Johan Flinck