Haglund VS Norling

Här är deras liv

FOTBOLL

Magnus Haglund – Tränare, Elfsborg

Uppvuxen: Halmstad

Familj: Flickvän

Kontrakt: Till och med 2009

Fritidsintresse: ”Egen träning, trav, böcker och film.”

Spelarkarriär: ”Målvakt. Spelade i Halmstads BK till 1991 med några b-lagsmatcher som bäst. Därefter GIH-studier i Örebro och spel i Karlslund (division två) 1992 och Sturehov (division fyra) 1993–94. Collegefotboll i USA 1995-96. Sedan tog spelarkarriären slut efter en knäoperation.”

Tränarkarriär: Halmstads BK:s P15 1997, Stafsinge IF (division fem) 1998, Halmstads BK utbildningsansvarig 1999, Laholm (division tre-två) 2000–03, Elfsborg 2004–.

Varför tränare?: ”För att få jobba med och utveckla människor, utveckla en grupp, digert intresse för idrott i allmänhet och fotboll i synnerhet, passion för ledarskap.”

Förebild som tränare: ”Stuart Baxter var i Halmstad när jag var junior där – väldigt karismatisk och stor inspiratör. Sen jobbade jag med Tom Prahl och Janne Andersson i HBK när jag var utbildningsansvarig.”

Mentor: ”Tom Prahl i så fall”.

Tränarutbildning: ”GIH och steg fyra (klar 2004). Uefa pro license.”

Fotbollsfilosofi: ”Jag är uppvuxen i HBK med ett kollektivistiskt tänkande och rakt och enkelt spel. När jag kom till Elfborg mötte jag en annan kultur med mer passningsspel. Nu ser vi en mix av detta: ett högt försvarsspel som ska trasa sönder motståndarnas speluppbyggnad så att vi sedan kan etablera ett eget passningsspel genom mittfältet och föra matcherna i allsvenskan.”

Hur många matcher ser du i veckan, live och tv: ”Fem-sex sammanlagt, varav tre-fyra är allsvenska och direkt kopplade till jobbet.”

Allsvenskans bästa tränare: ”Stuart Baxter – stor kunskap om spelet, väldigt karismatisk instruktör, internationell erfarenhet. En otroligt skicklig tränare.”

Världens bästa tränare: ”Arsene Wenger – med tanke på det han byggt upp i Arsenal.”

Drömspelaren: ”Thierry Henry.”

Om att bli förbundskapten: ”Inget jag funderar på. Skulle jag nån gång få den frågan får jag fundera då. Men att kunna ha den dagliga påverkan kanske passar mitt ledarskap bättre.”

Om varandra: ”Mycket noggrann och ambitiös tränare. Kommmer alltid väldigt fäl förberedd. Har lyckats få AIK:s delar att jobba väldigt väl tillsammans.”

Rickard Norling – tränare, AIK

Ålder: 35 år (född 4 juni 1971 i Järfälla)

Uppvuxen: Järfälla.

Familj: Fru och två döttrar på 10 och 6 år.

Kontrakt: Till och med 2011.

Fritidsintresse: ”Familjen.”

Spelarkarriär: Mittback/central mittfältare. IK Bele tills jag var 16 år.

Debuterade i trean som 15-åring. Gick till Brommapojkarna i norrettan. Gjorde fyra-fem a-lagsmatcher och var på väg in i en hyfsad karriär. Men diskbråcksoperationer tvingade mig att sluta som 21-åring.

”Tränarkarriär: BP:s undomsverksamhet 1992–93, IK Bele (division tre) 1994–95, AIK (Tipselittränare) 1996–97, AIK (assisterande) 1998–99, AIK (u-laget) 2000–01, Väsby IK (division två) 2002–03, Gif Sundsvall 2004, AIK 2005–.

Varför tränare?: ”Fick förfrågan från BP:s talangguru Tommy Söderström ganska omgående när jag tvingades sluta. Jag ville fortsätta med fotbollen.”

Förebild som tränare: ”Påverkats och plockat av många och har sedan försökt forma detta till en egen filosofi.”

Mentor: ”Nej, men man har avrit lyhörd och försökt lära sig av den omgivning där man för tillfället är.”

Tränarutbildning: ”Steg fyra (klar 2000).”

Fotbollsfilosofi: ”Utveckla spelare och ledare och parallellet med det göra maximala resultat. Taktiskt har jag svårt att sätta några ord på någon filosofi.”

Hur många matcher ser du i veckan, live och tv: ”Tre: vår egen och motståndarens live samt en till på motståndaren. Utanför jobbet blir det en halv i snitt i veckan.”

Allsvenskans bästa tränare: ”Pelle Olsson (Gefle) tillhör en av de vassaste. Kan inte heller annat än imponeras av Linderoth i Hammarby. Han hade mycket att förlora när han kom direkt efter ett SM-guld, men har etablerat Hammarby i toppen med en genuin filosofi och röd tråd.”

Världens bästa tränare: ”Vet inte. Jag ser dom i tv men vet inte hur de fungerar i träning.”

Drömspelaren: ”Ingen. Vi har dom vi behöver.”

Om att bli förbundskapten: ”Svårt att sätta det i perspektiv. Jag har först en lång tid kvar i AIK om jag sköter mina kort väl. En vacker dag är det väl möjligt.”

Om varandra: ”Ung, duktig och ambitiös.”

Sammanställning: Johan Flinck