Alfelt: Hur kunde Elfsborg gå på den enkla?

FOTBOLL

BORÅS

Fegspel eller smart icke-lir?

AIK spelade resultatfotboll på bortaplan och lyckades ta en poäng till sig själv och två från seriens bästa fotbollslag.

Har svårt att klandra den tidigare så spelpigga nykomlingen för det.

Anders Svensson klagade på AIKs ovilja att spela fotboll. Punktmarkerad, bortplockad och gnällig långt efter slutsignalen. Men Svensson borde ha tagit AIKs punktmarkering som en komplimang i stället.

Hela Elfsborg borde faktiskt ha tagit AIKs fegspel som en komplimang.

Och sen skulle man ha utnyttjat sitt skänkta spelövertag med lite bättre avslut.

AIK som spelat så positiv fotboll tidigare i år insåg, eller ansåg, att det vore snudd på självmord att försöka spela positivt på Borås arenas snabba konstgräs. Elfsborg hade inför gårdagen gjort tio mål på sina tre senaste hemmamatcher.

Carlsson hängde tätt på Svensson

Alltså låg AIK lågt. Dulee Johnson vände om och spelade tillbaka så många gånger att det snuddade vid det pinsamma. Nicklas Carlsson hängde tätt på Anders Svensson, störde, stod i vägen, drog en del i tröja och armar - men i stort sett utförde han en ganska ren punktning.

Jag följde duellerna med blicken även när bollen inte var i närheten och så fult som Svensson ville ha det till var det inte. Jag såg även Anders Svensson pricka Nicklas Carlsson med en rejäl axel när han efter en avblåsning helt enkelt sprang på sin oförberedde bevakare.

Totalt sett var punktningen en ganska harmlös taktisk finess som jag inte förstår att Elfsborg var så oförberedda på.

Själv har jag sett Daniel Arnefjord punktmarkera Häckens Hasse Berggren en hel match på Rambergsvallen och Marcio Costa Saraiva punkta bort Kalmars Ari da Silva Ferreira på Fredriksskans.

Ett oväntat grepp

Eftersom jag absolut inte sett alla AIKs matcher vet jag inte om Norling använt taktiken fler gånger. Men det förvånar mig att Elfsborgs tränare Magnus Haglund och lagets stjärna Anders Svensson inte hade väntat sig greppet i toppmatchen.

Fast egentligen hanterade Elfsborg åndå punktningen helt rätt. Svensson drog ut sin markerare mot kanten och Stefan Ishizaki klev in i planen och svarade för en snudd på lysande första halvlek.

Hade några av hans skott gått in hade AIK-taktiken varit ett fiasko.

Faktum är att Elfsborg nog till och med fick en poäng tack vare punktmarkeringen. AIK bytte ut varnade Carlsson i paus mot nye punktmarkeraren Marcio Costa Saraiva som när Andreas Augustssons nick var på väg mot mål för en sekund tittade efter var Svensson var och därför missade bollen i ett ganska enkelt rensningsläge.

Medan Elfsborg rullade runt för att komma till skott och AIK rullade boll för att inget skulle hända satt jag för första gången på länge och saknade långbollande. AIK slog en enda lång passning från eget försvar, Arnefjord i 61 minuten, vilken pressade Elfsborg till att nicka till hörna. Även om det är svårt att få bollen att stoppa på konstgräs hindrar det inte att man kan sätta press med luftbollar. Det blev ändå en intensiv toppmatch med alltför negativt eftersnack och för tuff kritik mot domaren Martin Hansson.

Utvisningen helt rätt

Jag tycker att han gjorde en riktigt bra insats i en tuff och tät fajt.

Utvisningen av Jari Ilola förstår jag inte kritiken av.

Han ställde till sig för sig själv med en dum dribbling, tappade bollen och drog tag i en motståndare. Solklart spelfördärvande och solklar utvisning eftersom han redan hade en varning. Har man det - oavsett hur man fått det första gula kortet - får man tänka efter lite innan man agerar. AIKs mål ser ut att vara offside men det är ju faktiskt inte domarens sak att avgöra utan hans assistent på långsidan.