Sandlin: Glöm snacket om 08-domare

FOTBOLL

Fick i lördags, efter matchen Elfsborg-AIK, ett mejl om den snedvridna domarbedömning som gynnar lagen från Stockholm. Om det frustrerande i att se alla 08-lagens fördelar med domsluten.

"Är domarna köpta av 08-lagen?" undrade Bernt.

Gick jag därför denna söndag på Söderstadion för att studera matchen Hammarby-Kalmar med ögon speciellt vaksamma för fenomenet "08-domare".

Fick se Åke Andreasson, Stenungsund. 08-domare var nog det minsta han var.

"Med ögon känsliga för grönt" som Barbro Hörberg skrev och sjöng så vackert redan 1973, tre år före hennes alltför tidiga död i cancer...

Domare Andreassons ögon hade knappast någon speciell känsla för grönt, men att gröna Bajen gick på fjärde förlusten i rad, 1-2 denna gång, var inte domarns fel. Det berodde mer på Bajens ängsliga inledning, på oförmågan att bakåt handskas med fasta situationer och framåt på alla missade målchanser.

Hammarbys andra halvlek var helt överlägsen: ett massivt bollinnehav (68-32 i procent), 9-2 i avslut, 7-0 i hörnor. Men närmare än David Johanssons stolpskott och dagens diskussionsämne (det felaktigt bortdömda målet) kom man inte.

Nog för att 42-åringen från Stenungsund gjorde sina misstag men han gjorde dom åt båda hållen.

Överhuvudtaget hade Andreasson inte matchen i sin hand utan bedömningsnivån varierade från minut till minut.

Vet aldrig var nivån hamnar

Som när han låter Petur Marteinsson vara kvar på plan efter att först ha varnat honom i 11:e minuten och denne sedan i den 13:e kapar Ari da Silva Ferreira å det grövsta.

Andreasson springer då fram till Bajen-backen samtidigt som han tar sig åt bröstfickan - men sen låter han ändå bli att dra upp kortet. Talar bara förövaren tillrätta...

Med denne Andreasson vet man aldrig var nivån hamnar. För att tala med Henrik Rydström, Kalmars både spel- och skrivbegåvade lagkapten:

- Ibland blåser han mot oss en kvart, sedan blåser han mot dem en kvart, sedan blåser han för allt en kvart!

Det där sa inte Henrik Rydström i går, då han var en av sex varnade spelare, utan efter 2-2 borta mot Helsingborg i maj 2005.

Jag hittar repliken på bloggen "kffsnack", där den oöverträffade KFF-historikern "Köpenick" har koll på det mesta.

Lägger jag till siffrorna från söndagsmatchen kan jag meddela, att Åke Andreasson dömt Kalmar i 21 seriematcher med 5-0 hemma mot IFK Hässleholm 17 juni 1995 som den allra första. Totalt: 15 segrar, en oavgjord, fem förluster med målen 40-20, utvisningar 2-2 och varningar 31-40.

"Viftar mest hela tiden"

Någon motsvarande statistik på Åke Andreassons betydelse för Hammarby har jag inte. Däremot tränaren Anders Linderoths bittra kommentar:

- Det är inte ovanligt att vi får många varningar när han dömer. Han viftar med korten mest hela tiden...

Nu vann Kalmar på sitt starka mittförsvar Joachim Lantz - "Bagarn" Rosengren (grattis till fjärde allsvenska målet!), defensivduon Mikael Blomberg - Henrik Rydström på mitten, oroshärden Ari da Silva Ferreira därframme, och visst är det alltidskönt att se sånt artisteri som Lasse Johanssons direktskarv till en därmed helt fri Ari i mitten på första halvlek.

Jag tror honom

Ett skadedrabbat Hammarby - som nu startade med två sydamerikaner, en sydafrikan, en australiensare, en norrman, en islänning och blott fem svenskar - har, i princip, förlorat 18 av 21 möjliga poäng sedan tionde omgången.

Då hade Hammarby endast en förlust - 1-4 borta mot Kalmar. På de sju matcherna sedan dess har man förlorat fem, vunnit två men också förlorat tre poäng i en match mot förbundets Tävlingsutskott.

- Men vi kommer igen, försäkrar Anders Linderoth.

Och tänk: jag tror honom!

Lasse Sandlin