”Zlatan var bäst - tills han mötte mig”

Djurgårdens backstjärna Ottesen om landslaget, skador och derbykravaller

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
TILLBAKA PÅ ALLVAR Sölvi Ottesen var tillbaka i Dif:s startelva senast i derbyt mot Hammarby. Här jublar han tillsammans med Lance Davids, Matias Concha och Markus Johannesson efter ett av lagets tre mål på Söderstadion.
FOTBOLL

Efter nio månaders skadehelvete har han gått rakt in i allsvenskans bästa försvar.

Sportbladet har träffat Sölvi Ottesen, Djurgårdens frispråkige mittbacksklippa, för att diskutera derbykravaller, SM-guld och Zlatan Ibrahimovic.

- Zlatan var en av världens bästa anfallare innan han mötte mig. Efter det har han varit riktigt kass, säger han.

Det var i november förra året, i en träningsmatch mot Väsby, som Sölvi Ottesen vred till sitt knä.

En magnetröntgen visade att både korsbandet och menisken var allvarligt skadade och de senaste nio månaderna har den isländske landslagsmannen ägnat åt att jobba sig tillbaka.

Comebacken kom långt tidigare än väntat. På grund av en knäskada på Toni Kuivasto klev Sölvi Ottesen rakt in i startelvan i derbyt mot Hammarby.

-Det är fantastiskt att vara tillbaka. Jag har väntat på det här. Det gick ju snabbare än vad jag hade trott eftersom Toni blev skadad men det var bra för mig att komma in i det så fort.

"Kan bättre än Toni"

Djurgården har bara släppt in 13 mål, minst i hela allsvenskan, och är beroende av att du gör ett bra jobb. Känner du pressen?

-Försvaret har varit bra. Men jag tror att jag kan göra det lika bra som Toni, ännu bättre om du frågar mig. Jag ser verkligen fram emot att få spela. Före matchen mot Hammarby hade jag spelat en och en halv match på nio månader och gick rakt in i ett derby. Det är klart att jag kände pressen. Men när matchen kom glömde jag allt, det gör jag alltid.

Nu kom matchen i skymundan

på grund av det som hände på läktaren. Men du såg förvånansvärt stabil ut?

-Jag känner att det finns en del småsaker som jag vill göra bättre. Men jag är nöjd med matchen. Vi hade inga problem alls mot Hammarby, de skapade inga chanser. Vi gör det bra, men jag kan fortfarande förbättra en del saker.

"Nu ska det bli 90 minuter"

Du fick bara spela dryga 50 minuter innan matchen bröts. Frustrerande?

-Lite, jag ville ju spela hela matchen. Men jag hade som sagt bara spelat en och en halv match på nio månader. Kanske var det bra för mig det som hände, att det bara blev 55 minuter så jag fick ta det lite lugnt (skratt).

Men mot Gais vill du spela 90 minuter?

-Ja, mot Gais ska det bli 90. Ingen mer bullshit.

Hur går tankarna annars inför den matchen?

-Jag har en bra känsla. Jag hoppas verkligen att vi har börjat se en förändring. Det har inte gått så bra för oss, men det vore fantastiskt om vi kunde vända på det nu. Det känns bättre på träningarna. Det är roligare och samtidigt tränar vi hårdare. Det brukar vara så i Djurgården, att vi är starkare i slutet av serien. Förhoppningsvis blir det likadant i år.

"Vi är bäst i serien"

Guld?

-Absolut. Det är många poäng kvar att spela om och jag tycker att vi har allsvenskans bästa lag.

Island och Sverige spelar EM-kvalmatch om en månad. Är du tillbaka i landslaget till den matchen?

-Först och främst tänker jag på Djurgården och att försöka ta en plats i startelvan. Är jag bra i Djurgården är landslaget inga problem. Senast jag blev uttagen spelade jag inte ens i Djurgården. Jag är ju van vid att spela i Sverige och förhoppningsvis blir jag uttagen till den kvalmatchen.

Mötte Zlatan i VM-kvalet

Ni förlorade mot Sverige i VM-kvalet. Men du fick mycket beröm för din insats, framförallt för hur du handskades med Zlatan?

-Ja, det var en bra match. Zlatan är ju en av världens bästa anfallare. Eller han var det tills han mötte mig. Efter det har han varit riktigt kass (skratt).

Har gjort två A-kamper för Island

Ottesens skadeelände - bara sju matcher på tre säsonger

David Tanentsapf