Gräsligt bra, Gefle

Första trepoängaren på naturgräs

FOTBOLL

Gefle tog första trepoängaren på gräs i årets allsvenska genom 2-1 borta mot Öster.

Tidigare har norrlänningarna vunnit fyra hemmamatcher – och en borta mot Elfsborg, som också spelar på plast.

Släkten var värst för Öster mot Gefle IF hemma på Värendsvallen.

Patrik Karlsson, som lämnade Öster för flytt norröver 2005, låg bakom båda Gefles mål när laget vann med 2–1 (2–0).

Gefles tekniske vänsterback från Hovmantorp, utanför Växjö, spelade fram till första målet och skruvade in en frispark vid det andra.

– Eftersom det var mitt första mål i allsvenskan i år var det extra kul att få göra det i Växjö. Vid min frispark slog jag bollen stolpe in vid bortre hörnet och det skottet var inte lätt för målvakten att ta, säger Patrik Karlsson.

– Men samtidigt måste jag erkänna att vi hade en dosa tur som åkte härifrån med tre poäng, fortsätter Patrik.

Håglöst hemmalag

Matchen avgjordes i första halvlek, där Öster såg håglöst ut som lag. Mer än lovligt håglöst med tanke på matchens betydelse för jumbolaget.

Efter en kvart nickade Daniel Bernhardsson omarkerad in Gefles ledningsmål och i 33:e minuten fick Patrik Karlsson sin lyckoträff vid frisparken.

Öster bytte in backen Tyler Hughes och forwarden Ingemar Teever i pausen och den spelmässiga uppryckningen infann sig. Den under vårsäsongen hårt kritiserade Ingemar Teever nickade in reduceringen fem minuter in på andra halvleken. Det var estländarens andra mål i rad inför Värendsvallens publik.

Träffade målramen

Öster var ytterst nära poäng när Pavel Zavadil hade en frispark i ribban och en frispark i stolpen. Dessutom hade Östers Teafore Bennett ett par fina lägen för nätkänning.

– Vår första halvlek var inte bra och i vårt utsatte läge håller det inte att släppa in två billiga mål. Andra halvleks prestation, och skapande av chanser, var godkänd. Men resultatet som sådant var inte godkänt, summerar Östers tränare Lars Jacobsson.

Mittfältarna Helgi Danielson och Pavel Zavadil var duktiga på Östers mittfält.

– Det kändes bra i första halvlek, då vi var vasst i kontringsspelet. Men efter Östers mål hade de en bra period. Vi visste att Öster hade många spelskickliga i sitt lag, men nu hade vi den tur som behövs borta, säger Gefle IF:s tränare Per Olsson.

Bäst i Gefle IF var Patrik Karlsson, stabile målvakten Mattias Hugosson, och mittfältaren Johan Claesson.

Det räckte till tre poäng – på gräs. Och Gefles hösnuva ser ut att vara över för den här gången.

TT , Sportbladet.se (rickard.westman@aftonbladet.se)