Tung förlust för Örgryte

Halmstad på fastare mark

FOTBOLL

Halmstad tog årets första seger på bortaplan och ryckte loss från bottenstriden när man slog Örgryte med 2–1 på Gamla Ullevi.

Unge talangen Ajsel Kujovic skarvade in segermålet efter en frispark i 88:e minuten.

Måndagens seger för Halmstads BK kom exakt på dagen ett år efter lagets förra allsvenska trepoängare på bortaplan.

– Då blev det 1–0 mot Häcken. Vi kanske borde spela alla bortamatcher den 11 september, säger HBK-tränaren Janne Andersson, lättad efter segern mot Örgryte.

Hemmalaget började annars matchen bäst, och tog ledningen efter en kvart. Ola Toivonen sköt hårt på en målvaktsretur, sedan kvicke Boyd Mwila snyggt tagit sig mot mål längs kortlinjen.

Men efter en halvtimmes spel ändrade matchen, helt oväntat, karaktär.

– Fotboll är ett konstigt spel ibland. Öis var bra och skapade chanser, medan vi låg för djupt med mittfältet. Jag funderade på vilka ändringar jag kunde göra. Men så började vårt spel plötsligt fungera, vi utnyttjade kanterna och fick till längre anfall, beskriver Janne Andersson.

Oförklarig scenförändring

Öis-tränaren Sören Börjesson ger heller ingen förklaring till scenförändringen.

– Men vi visade styrka genom att komma igen i slutet. Fast vi hade inget flyt med avsluten, säger Börjesson.

Vid det laget hade Magnus Arvidsson hunnit kvittera för Halmstad i 56:e minuten, efter ett fint anfall som Dusan Djuric och Ajsel Kujovic byggde upp.

Boyd Mwila slog bollen i mål för Örgryte i 72:a minuten på ett långt inlägg från Dominic Yobe, men målet blev korrekt bortdömt. Mwila fick hjälp på vägen av att bollen studsade på hans arm.

Det är mera osäkert vilken kroppsdel som användes när Halmstad fick sitt segermål i 88:e minuten. HBK fick en hårt dömd frispark efter en tackling av Öis-veteranen Magnus Källander till höger på mittplan. Dusan Djuric drog till med en lång svepande frispark, som gick förbi ett par spelare och sedan styrdes förbi maktlöse Dick Last i Öis-målet.

20-årige Ajsel Kujovic var där och noterades som målskytt.

– Jag var på bollen lite, men jag vet inte om nån annan var på den efter mig, säger Kujovic själv ödmjukt.

– Den tog här på magen eller sidan, eller kanske låret. Jag minns inte, tillägger han med ett skönt, stort leende.

Varit i Feyenoord

Ajsel Kujovic, född i Montenegro men fotbollsfostrad i Skåne, var ungdomsproffs i Feyenoord innan han kom till Halmstad i juni.

– Han är storväxt, har bra spelförståelse och gör andra spelare bra. Ajsel är en av de största talanger jag sett, säger Janne Andersson.

För Örgryte innebar måndagens förlust att pressen på laget ökad än mer i bottenstriden.

– Det är inte kris, men ett utsatt läge, säger Sören Börjesson.

Både Tuomas Uusimäki och Boyd Mwila fick varningar mot Halmstad som gör dem avstängda i derbyt mot IFK Göteborg på måndag.

TT