Lasse Sandlin: Dif kom inte in i straffområdet

- Gais kan nå sitt mål

FOTBOLL

Det är aldrig roligt att se ett mästarlag i spillror.

Som Djurgårdens IF, fjolårsmästarna, på Stockholms Stadion denna måndag kväll.

Det är däremot alltid roligt att se vackra fotbollsmål.

Som Gais två mästerverk mot just Djurgården.

För den allsvenska tabellen betydde Gais sensationella 2-0-seger - 5,70 på Lången - egentligen inte så mycket.

S Viktigast för Gais som ökade gapet nedåt till kvalplatsens Häcken till åtta poäng och till understreckaren Örgryte till nio poäng.

S Inte så betydelsefullt för Djurgården som trots allt, från sin femteplats, bara har sex poäng upp till ledande AIK - med hela nio omgångar kvar och 27 poäng ytterligare att spela om.

Det är alltså definitivt inte så att Djurgården här sumpade sin guldchans, och det är inte heller så att Gais här säkrade sitt kontrakt.

Även om det rent instinktivt, med måndagens insats kvar på näthinnan, känns som det ligger bättre till för Gais än för Djurgården att nå sin målsättning.

Tekniske Stephenson

Två fantastiskt vackra Gais-mål fick vi se. Båda följden av det överlägsna raka passningsspel som Roland Nilssons gäng visade upp under hela den timme man tilläts vara fullt lag.

Långa passningar mitt i banan som möttes av James Keene, Bobbie Friberg da Cruz eller den vidunderlige teknikern Khari Stephenson, just hemkommen från Jamaicas 0-1-förlust mot Kanada i Montreal, och som sen varierades med kortpass, tillbakaspel, överstegsfinter och klacksparkar.

Målen, de ack så njutbara:

4 Keenes 1-0 efter ett magnifikt upplopp av Friberg da Cruz som dribblar en djurgårdare och sen slår den målgivande passningen som en tunnel på Markus Johannesson;

4 Stephensons 2-0 med en klack-yttersida sedan Jankulovskis långa utspark skarvnickats vidare av Fredrik Lundgren till James Keene som nickpassar in sidled till den framstormande jamaicanen.

Prakträddning med högern

Fyra tillslag från målvakt tills bollen ligger i Djurgårdens mål... - det var världsklass i grenen "Snabba omställningar".

Ändå var det Djurgården som hade första jättechansen redan efter 2.08 sedan Mattias Jonson - Djurgårdens bäste och fortfarande en klasspelare på den här nivån - stött bollen rakt fram och därmed spelat fri Jones Kusi Asare, som tvingat Dime Jankulovski till en prakträddning med högerhanden.

Sen hade faktiskt Djurgården inte mycket av värde under de resterande 88 minuterna, ty även om man vann skotten med 14-11 visar detaljerna att elva av de 14 skotten avlossades utanför straffområdet.

Byttes ut i halvtid

Småpotatis för den Jankulovski som faktiskt en gång för många år sedan, under sin tid i Västra Frölunda, spelade en landskamp: 1-1 mot Norge i La Manga, februari 2000.

I laget då en högerback från Helsingborg vid namn Roland Nilsson som i halvtid byttes ut mot en back från AIK vid namn Pontus Kåmark - vid gårdagens match Gais-tränare resp TV4-kommentator.

Inte sedan 8 september 1974 hade Djurgården förlorat hemma mot Gais.

Den gången dominerade Djurgården totalt i första halvlek, och Håkan Stenbäck gjorde 1-0 i 30:e minuten.

Men i andra halvlek kvitterade Eine Fredriksson, Kenneth Wessberg gav Gais ledningen och Hasse Johansson kunde i 75:e minuten spika Gais-segern till 3-1.

Gick innan slutet

En kvällstidning (dock icke denna) kallade Djurgårdens fotboll för "dödgrävarfotboll" och en stor del av publiken reste sig och gick långt innan slutsignalen.

På den tiden var man dock inte så många; bara 2 525.

Betydligt färre än måndagens 9 815 som ändå inte är årets lägsta siffra: allra lägst mot Kalmar i augusti 9 587 - näst lägst mot Gefle i maj 9 699.

För Djurgården väntar närmast Malmö borta på lördag - därefter onsdagsderby mot AIK.

Det kan, även för ett mästarlag, vara skönt att få slå underifrån.