Alfelt: Slarv av Öster - som ändå kan nå kvalet

FOTBOLL

VÄXJÖ

Öster är bäst där det inte gäller - mellan straffområdena.

I landet ingenting rullar man boll snyggt och trevligt men framåt bränner man och bakåt skänker man bort mål.

Det behöver inte bli superettan för det. Öster hoppas på en kvalfylld höst.

Styrelsen säger att man ger Lasse Jacobsson fortsatt förtroende så länge han orkar fortsätta att träna laget. Förra gången Öster var uppe, 2003, sparkade man Jevgenij Kouznetsov för att få till en positiv förändring men det blev adjö ändå. Så nu får Jacobsson leda jakten på den kvalplats som också blir Örgrytes sista chans.

Just nu jagar bägge Häcken, men om Häcken slår Göteborg i kväll ger sig Hisingenlaget chans att komma ikapp Halmstad och Gais. Fast oavsett resultatet i kväll kan vi nog vara säkra på att antingen Öster eller Örgryte, eller kanske bägge, åker ur allsvenskan.

Tätt mellan Öster och Öis

När det gäller Öster eller Örgryte är chanserna till kval i stort identiska. Örgryte har ett något vassare anfallsspel, speciellt om Ailton börjar leverera ordentligt. Öster har ett spelskickligt mittfält som har den svåra rollen att balansera jakten på de segrar som är ett måste med att ge försvarslinjen större understödd än som skett hittills.

Gefle tog sig till mittens rike där man i lugn och ro kan vänta på slutet utan att vara med i toppstriden eller behöva oroa sig för de nedre strecken. Starkt gjort av laget som ingen utanför Gävle vill tro på.

Allsvenskt lag favorit i kvalet

Gais och Halmstads segrar var extremt viktiga för bägge lagens självförtroende och vinner inte Häcken i kväll har båda lagen bra marginal nedåt.

I kvalet blir det allsvenska laget storfavorit. Inte för att jag sett många superettamatcher i år, men jag har sett suveräna ledarlaget Trelleborg och anser att det är klassen sämre än exempelvis Öster.

Att klasskillnaden skulle motivera att inte utöka allsvenskan är ett resonemang som inte håller. Lagen som kommer upp utvecklas ganska snabbt till att hänga med i tempot. Vi ser ju AIK i år som kanske till och med slutar som mästarlag.

Fler tävlingsmatcher är det enda som utvecklar svensk toppfotboll. Att vinna enkla matcher kan knappast göra topplagen sämre.

analys stefan alfelt