Missen som kan sänka Öster

Använde fyra icke EU-spelare mot Gefle - bestraffning kan avgöra bottenstriden

FOTBOLL

Öster använde sig av fyra icke EU-spelare i gårdagens match mot Gefle och riskerar att straffas av Svenska fotbollförbundet.

I så fall ändras 1-2 mot Gefle i går till 0-3.

Östers angolan Yamba Asha och jamaican Teafore Bennett fanns båda på plan mot Gefle och dessutom satt amerikanske målvakten DJ Countess och kanadensiske backen Tyler Hughes på bänken.

Enligt reglerna får ett lag i allsvenskan endast ha tre icke EU/EES-medborgare i spelarförteckningen vilket innefattar såväl spelarna på planen som på bänken.

– Vi har tolkat reglerna som att man max får ha tre icke EU-spelare på planen, säger Östers klubbdirektör Ola Rydén till sportbladet.se.

2004 avslöjade Sportbladet att Örgryte spelat med fyra icke EU-spelare. Örgrytes oavgjorda match ändrades då av Svenska Fotbollförbundet till en förlust med 0-3.

Försämrad målkvot

Öster riskerar nu samma straff som Örgryte tidigare, men eftersom Växjölaget ändå förlorade matchen i går innebär det i praktiken bara en försämring av målkvoten med ytterligare två baklängesmål.

Något som ändå kan bli avgörande i den allsvenska bottenstriden där Öster slåss om att hänga kvar med bland annat – Örgryte.

– Om vi ska lämna in en protest mot att Öster hade för många icke EU-spelare i går måste jag ta upp med styrelsen, säger Örgrytes klubbdirektör Stefan Herre-Eriksson till sportbladet.se och fortsätter:

– Men skulle Öster fortsätta att använda sig av mer än de tre tillåtna icke EU-spelarna i truppen kommer vi definitivt att reagera, säger Stefan Herre-Eriksson.

Mot Gefle hade Öster också angolanen Figueiredo på planen och i truppen, men Figueiredo har också portugisiskt pass och räknas därför som EU-spelare.

Bennet - en britt?

Nu hoppas Öster att jamaicanen Bennett även kan ha ett engelskt pass för att på så sätt också kunna räkna honom som EU-spelare och därmed slippa straff.

– Jag känner inte till om han har engelskt pass, men vi ska undersöka det, säger Östers klubbdirektör Ola Rydén.

Om fotbollförbundet kommer fram till att Växjölaget haft för många icke EU-spelare i truppen är nog inte själva straffet, ytterligare två baklängesmål, största bekymret.

Problemet blir att klubben i fortsättningen inte kan använda sig av samtliga sina utländska icke EU-spelare i trupperna till de kommande viktiga matcherna i allsvenskans bottenstrid.

Något som Östers klubbledning uppenbarligen inte känt till tidigare.

Så säger regelboken:

Michael Wagner, Daniel Lagerqvist