”En djävulskt viktig match”

Förlorare vill bli vinnare på Malmö Stadion

Foto: Gustav Mårtensson
Tillbaka som vinnare När den förre Djurgårdstränanaren Sören Åkeby kom ”hem” till Stockholm Stadion igen i våras, vann hans Malmö med 3-2.
FOTBOLL

Förlorare sist – nu krävs seger.

Malmö FF:s tränare Sören Åkeby tycker dock inte att matchen mot forna guldlaget Djurgården bär en vinna eller försvinna-stämpel.

– Men det är en djävulskt viktig match, säger Åkeby till klubbens hemsida.

Foto: Björn Tilly/Bildbyrån
Förre MFF–spelaren Mattias Concha satt ett av Djurgårdens mål mot Malmö i våras. Trots det blev det förlust då. Revansch idag?

Firad SM-guldvinnare 2002 och 2003 tillsammans med Zoran Lukic.

Sören Åkeby känner sitt Djurgården men väljer att sköta sitt. Och visst kan det behövas.

Malmö FF har stundtals visat mästarspel för att sedan falla genom totalt. Bortamatchen mot Gefle är ett av flera exempel där skåningarna tappat till synes säkra ledningar.

Om Sören Åkeby ska bli guldtränare igen krävs kontinuitet.

– Vi har ett gäng unga spelare som kommit fram och varit fantastiskt bra, men unga spelare har kortare form och kan dippa djupare emellanåt. Det är jättebra för dem att de får vara med så mycket, de blir bättre och bättre – men framför allt kanske på lite längre sikt.

Nya förutsättningar

På kort sikt gäller Djurgården och det redan klockan 16.00 på Malmö Stadion. Djurgården kommer från ett rejält bottennapp – 0–2 hemma mot Gais – medan MFF förlorade Skånederbyt mot Helsingborg med 3–1.

– Nu är det en ny match, med nya förutsättningar - och vi måste jobba vidare. Vi kan inte lägga oss ner och dö för att vi förlorar en match. Vi tar med oss det goda från den förra och låter Djurgården sota för förlusten mot HIF.

I Malmö saknas skadade Niklas Skoog, Jon Inge Höiland, Yksel Osmanovski, Labinot Harbuzi och Edward Ofere. Däremot gör 17–årige Anes Mravac debut.

Djurgården saknar avstängda Lance Davids och Stefan Batan medan Abgar Barsom och Toni Kuivasto är skadade.

Elfsborg åker till Gävle

– Vi har fått svarta rubriker hela året, men jag tror att det är minst lika jobbigt i Malmö som hade som klar målsättning att vinna guld. Men trots att båda lagen har vacklat lite så har båda fortfarande chansen och det är en viktig match. Vi slog dem i Malmö förra året, då var vi ungefär lika nederlagstippade som nu. Det ska bli intressant, säger Djurgårdens tränare Kjell Jonevret till klubbens hemsida.

I omgång 18 möts också Gais-Hammarby och Gefle-Elfsborg där var och ett av dessa fyra allsvenska lag bör svara på en viktig fråga;

Kan Gais dra nytta av segern mot Djurgården och på allvar lämna Häcken, Öster och Örgryte i botten?

Kan Hammarby vända sin negativa trend som nu hålla på att beröva klubben en Roytal League-plats?

Kan Gefle än en gång manövrera ut ett topplag och rent av sikta uppåt i tabellen?

Kan Elfsborg ta revansch för förlusten mot Gefle på Borås Arena.

Daniel Lagerqvist