Offside – trots att backarna punktmarkerade stolparna

FOTBOLL

GÖTEBORG.

Det jämnar ut sig, sa mannen som sket i sadeln...

I helsike heller!

Nej, den typen av humor bör man inte testa på Hammarbys tränare Anders Linderoth. Han har för länge sedan tappat tron på någon ”det-jämnar-ut-sig-i-längden”-rättvisa.

– Men jag är inte upprörd. Jag har vant mej. Det var likadant i förra matchen, säger han efter 2–2 mot Gais.

Hammarby har just tagit sina första poäng på fem matcher och gjort det efter en fin avslutning, där man på de sista tio minuterna hämtat in Gais 2–0-ledning.

Men Anders Linderoth är besviken, och eftersnacket handlar alltså inte om Paulinhos båda mål utan istället om det mål som aldrig godkändes.

Avvinkat för offside på sydafrikanen Toni Nhleko sedan denne nickat in Jeffrey Aubynns högerhörna som först skarvats vidare.

Avvinkat för offside trots att två Gais-försvarare punktmarkerat varsin stolpe på hörnan.

Av en händelse hamnar jag på kvällståget hem till Stockholm i samma fyrmannakupé som matchens domare Peter Fröjdfeldt från Eskilstuna och den viftande linjemannen Daniel Wärnmark från Märsta.

I kupén med domarna ...

Naturligtvis tar jag upp det bortdömda målet, men ingen av de båda förstår först vad jag menar. De är båda säkra på att domslutet var korrekt men lovar att senare kolla den inspelning de fått av matchen.

Jag har ju själv inte heller sett någon tv-repris, utan kan bara gå på mitt direkta minne av situationen plus det jag hört Linderoth säga på presskonferensen:

– Det syntes i tv att det var solklart mål.

... och Linderoth

Så kommer Linderoth, tågresenär även han liksom hela Hammarby-laget:

– Ursäkta, men jag måste ju få fråga...

Men längre än till att Peter Fröjdfeldt, efter söndagens golfrunda, ska titta på bandet kommer vi inte.

En svår vecka för Sveriges främste domare med först det kontroversiella straff- och utvisningsbeslutet i matchen Hamburg–Arsenal i veckan och så nu detta.

Hammarby kom till matchen utan åtta mer eller mindre givna spelare – sex skadade och två avstängda.

Trots detta var det klasskillnad på lagen i första halvlek, och man såg vilket lag som tillhörde toppen och vilket som låg på nedre halvan.

Hammarby hade 7–0 i hörnor, 8–3 i avslut, 4–1 i avslut på mål, och det var bara Dime Jankulovskis storspel i målet som höll Gais kvar i matchen.

Tungt för Covic

Göteborgarnas eleganta fotboll från matchen mot Djurgården senast såg vi inget av, och den matchens störste, Khari Stephenson, blåstes bort i ett tomrum mellan övriga mittfältet och ensamvargen James Keene längst fram.

Portsmouth-Keene var med sina två mål dagens man fram till sista tio minuterna, då Paulinho förstörde Keenes fest.

Då blev Paulinho en skyttekung igen. Efter fyra mållösa matcher.

Senast han målade skedde det också på Gamla Ullevi, 2–1-målet mot Örgryte i början på augusti. En gammal favoritarena, alltså.

För Hammarby är det tungt just nu, och inte ens VM-målvakten Ante Covic går att lita på. Passiv vid första målet – passningsleverantör med högerfoten vid det andra, vänsterfotad som han är.

Dessutom lagets två bästa, Sebastian Egurén och Jeffrey Aubynn, avstängda mot IFK Göteborg på torsdag. Dock pigga inhopp av både Pablo Pinones-Arce och, framförallt, Erkan Zengin.

Domarsnacket kommer naturligtvis att gå i dag och några dagar framåt.

Själv minns jag en banderoll som Bajen Fans rullade upp inför förra matchen på Söderstadion, Hammarby–Kalmar, som ett apropå till den hårda dom klubben straffats med efter kravallerna under derbyt mot Djurgården.

Så här stod det: ”Fela Är Mänskligt – Förlåta Är GULD”.

Antar att den innebörden gäller även domare...

Eller?