Alfelt: Henkes rutin behövs mot Spanien

FOTBOLL

HALMSTAD. – Inte en chans.

Ni förstår säkert hur det lät när Henke skorrade fram sin definitiva nobb till Lagerbäck. Han har gjort sitt i landslaget, tycker han (Henke, alltså).

Det tycker inte jag. Inte så länge som Zlatan tjurar.

Henke dominerade inte på Örjans vall, men han gjorde ett mål och han demonstrerade trots relativt få bollkontakter ständigt sin spelintelligens. En smart löpning här, en kontrollerad snett inåt bakåt nick trots fart och tyngdpunkt åt fel håll, perfekta avvägda direktpass...

Henke Larsson visade att han är sugen på att spela fotboll och det räcker fortfarande för att han ska vara en tillgång för landslaget. Absolut inget ont om Allbäck, Elmander och Rosenberg men Henkes rutin från stora matcher skulle behövas mot Spanien. En motståndare som också har respekt för det namn som Larsson gjorde sig i Barcelona.

Fast även om Henke ändrat sig förr blir det väl inte så den här gången. Och det blir inget guld för Helsingborg i år. Baxtereffekten sitter i men segern mot Halmstad skänktes bort av dribblingsglade målvakten Daniel Andersson.

Ödesdiger miss

Det är hårt att konstatera det när Daniel frånsett sin jättemiss mot Magnus Arvidsson, den gamle lagkompisen från Trelleborg, gjorde en jättematch med tre kanonräddningar. I vår grymma resultatvärld räknas sånt knappt när man med ett enda misstag orsakar sitt lag poängförlust.

Helsingborg hade grepp om matchen men efter Franco Mirandas dumt riktade inkast och Anderssons ännu dummare dribbling tog Halmstad över och skapade tillräckligt med chanser för att egentligen vinna. Oavgjort var inte fel och nu är både HBK och HIF fast i ingenmanslandet där man inte behöver snegla mot bottenstrecket och inte heller sukta efter ett nytt mästerskap. Lag i den positionen kan bli rätt farliga för de som slåss om guldet eftersom de spelar helt utan press.

HIF har stor potential som lag redan nu. HBK har talanger som kan påverka framtiden.

Kusligt lik Zlatan

Hur Landskrona kunde missa att ta tillbaka Ajsel Kujovic när 19-åringen efter några skadefyllda säsonger inte fick förlängt kontrakt med Feyenoord begriper jag inte. Första meterna går inte lika fort och dribblingarna är inte lika spektakulära men det är nästan kusligt så lik Ajsels aktioner gör honom en ung Zlatan Ibrahimovic. Rörelserna, stilen, storleken, respektlösheten och den totala bollkontrollen med båda fötterna. Halmstad har funnit en juvel att förädla till fotbollsstjärna.

”Föga smarta”

En stor uppgift för Janne Andersson blir också att få Dusan Djuric att gå vidare i sin utveckling. Talangen som har allt som behövs för att bli en efterlängtad spelfördelare har gått länge nog på tomgång med omständligt bollbehandlande i letandet efter sin borttappade kreativitet.

”Tre föga smarta landslagsspelare med ett stort mått av egoism som ledstjärna”, skrev HBKs ordförande Arne Ekstrand i Matchbladets ledare och syftade på Ibrahimovic, Mellberg och Chippen.

Hårda ord som speglar rätt väl hur fotbolls-Sverige ser på incidenten. Bojkottsympatisörerna är inte många.

ARTIKELN HANDLAR OM