Storseger för Kalmar

FOTBOLL

I söndags röstades Lasse Johansson in i kommunfullmäktige i Kalmar.

Dagen efter avgjorde han Smålandsderbyt mot Öster (3–0) i fotbollsallsvenskan.

– Det här var roligare, det andra var ganska väntat, säger Johansson.

Smålandsderbyt stod och vägde i början av andra halvlek när Kalmar FF:s kommunalpolitiker lade upp bollen fem meter utanför Östers straffområde. En skruvad vänster senare hade Lasse Johansson avgjort matchen.

– Det var väl en okej frispark, den dök bra på slutet och deras målvakt hann inte riktigt dit, säger Lasse Johansson, som startade sin politiska karriär i årets valkampanj och nu får kombinera allsvenskt fotbollsspel med politiken.

– 90 procent av dem som sitter med i kommunfullmäktige är ju fritidspolitiker, så det ska väl inte bli några problem. Det kommer säkert att fungera utmärkt, säger Lasse Johansson.

Miss i debuten

Frisparken såg långt ifrån otagbar ut och Östers debuterande amerikanske målvakt Delvin Countess ska nog inte vara särskilt nöjd med sitt ingripande. Målet slog hårt mot seriejumbon, och när mittfältaren Pavel Zavadil blev utvisad för hands på mållinjen efter Cesar Santins cykelspark gick luften helt ur gästerna. Mikael Blomberg satte sin egen straffretur och trots att det återstod en halvtimme att spela så var matchen över.

– Jag tyckte redan att det märktes direkt efter 2–0 att de slutade spela. Sedan gick de mest och gnällde på varandra, säger Lasse Johansson.

Det blev en märklig match där gästernas första halvtimme var mycket bra. Kalmar pressades tillbaka av Östers fina och finurliga kortpassningsspel. Men Öster hade väldigt svårt att komma till farliga avslutningar.

När Kalmars Patrik Rosengren enkelt gjorde 1–0 efter 27 minuter kunde ingen av de 6228 åskådarna på Fredriksskans säga att det var rättvist.

– I första halvlek tycker jag att vi spelade rätt så bra fotboll, men vi behöver få göra mål så att spelarna får lite självförtroende. Sedan började uppförsbacken när de fick sitt ledningsmål, och jag tycker att vi vek ner oss i eget straffområde idag, säger Östers tränare Lasse Jacobsson.

Närmar sig toppen

Segern var Kalmar FF:s fjärde raka, och spelet på hemmaplan börjar bli mer offensivt för varje match som går.

– Det har nog med utvecklingen inom vårt lag att göra. Oavsett vilken matchtyp vi hamnar i så lyckas vi göra mål. Matcher som slutade oavgjort ifjol vinner vi nu, och vi går också tydligare för seger nu. Eller också är det för att vi insett att tre poäng är bättre än en, kanske är det så, säger Kalmar FF:s tränare Nanne Bergstrand.

Kalmar ligger nu på femte plats i allsvenskan, bara sju poäng efter serieledande AIK. Och för laget som ingen räknar med i toppstriden passar det utmärkt att ligga i kölvattnet.

– Vi hoppas kunna var med och smyga där bakom ett tag till. Det har vi absolut ingenting emot, säger Lasse Johansson.

TT