Elfsborg hakar på AIK i toppen

Firma Mathias Svensson/Stefan Ishizaki sänkte Häcken

FOTBOLL

För 45 år sedan vann Elfsborg SM-guld senast.

Men i år har laget ett mycket bra utgångsläget att få höja Lennart Johanssons pokal.

Elfsborg besegrade komfortabelt Häcken på Rambergsvallen med 4-1 inför endast 2 643 åskådare.

Och laget hakar därmed på AIK i toppen av allsvenskan.

- Vi kom hit och gjorde det vi skulle, sa Elfsborgs tvåmålsskytt Mathias Svensson till Canal Digital.

Foto: Bildbyrån
Mathias Svensson var glödhet och gjorde två mål.

Elfsborg, som för kvällen spelade i rött på Rambergsvallen, var tvungna att vinna för att haka på serieledarna AIK i toppen på allsvenskan. Och Borås-laget anförda av landslagsmittfältaren och lagkaptenen Anders Svensson tog tag i taktpinnen från avspark.

Ishizaki kvällens lirare

Men Anders Svensson överglänstes av lagkamraten Stefan Ishizaki som glänste med briljanta framspelningar och inlägg från sin högerkant. Och den förra AIK:aren låg bakom Elfsborgs ledningsmål efter 19 minuters spel. Ishizaki tog sig förbi Mats Hedén på vänsterkanten och slog ett perfekt inlägg som tuffe anfallaren Mathias Svensson stötte i mål från nära håll med vänsterfoten. Häckens målvakt Christoffer Källqvist var passiv vid målet.

- Det var ett perfekt inlägg från Ishizaki och det var bara att sätta dit foten, sa Svensson till Canal Digital i halvtidsvilan.

Nio minuter senare var domaren Johnny Lundbäck i centrum. Elfsborgs Daniel Alexanderss var fri men blev upphakad David Marek men domaren Lundbäck var säker på sin sak och valde att fria och lät spelet fortgå.

Men Häcken, som krigar för att undvika nedflyttning, tog sig tillbaka in i matchen och i den 31:a minuten kom kvitteringen rättvist. Dioh Williams fick stå helt ren i straffområdet och rullade säkert in Jonas Henrikssons precisa inlägg.

Nytt samarbete firma Svensson/Ishizaki

Med två minuter kvar av halvleken var det dags för firma Svensson/Ishizaki igen. Ishizaki slog ett inlägg som Häckens målvakt Christoffer Källqvist stöttte rakt ut i straffområdet. Returen tog hete Mathias Svensson tillvara på ett elegant sätt. Först lurade han Häcken-försvaret genom att bjuda på en ”helikopterfint”. Därefter placerade han iskallt in bollen fram till 2-1.

Jönssons nick avgjorde

Elfsborg ”dödade” matchen tidigt i den andra halvleken. Och Stefan Ishizaki var regissör även bakom det tredje målet. Mittfältaren slog en perfekt hörna som nyförvärvet Jon Jönsson nickade in stenhårt. Men markeringen från Häcken-försvaret på den förre Malmö-spelaren var obefintlig. Häcken hade i den andra halvleken svårt att skapa heta chanse och var uddlösa framåt. Farligaste läget istället Elfsborgs inhoppare Joakim Sjöhage som med sju minuter kvar prickade stolpen.

På övertid gjorde Häckens liberiske landslagsman ett elegant mål när han från nära håll dunkade bollen i mål - men oturligt nog var det i fel bur. Självmålet var talande för Häcken och sammanfattade deras kväll.

I och med segern har Elsborg ett perfekt utgångsläge inför slutspurten av allsvenskan. Mycket talar för att ett svart-gult lag vinner SM-guldet.

Allt om kvällens allsvenska matcher:

Jörgen Källström