Lagkaptenen sköt AIK närmare SM-guldet

Tjernströms kanonskott avgjorde derbyt

Foto: All over Press
FOTBOLL

AIK kan upprepa Östers bedrift från 1968 att vinna allsvenskan som nykomling.

Rikard Norlings manskap vann derbyt mot Djurgården med 1-0 på Råsunda inför 31 890 åskådare.

Och matchvinnaren var inte den mest väntade.

Lagkaptenen och veteranen Daniel Tjernström sköt in matchens enda mål efter fem minuter - med ett kanonskott.

- Det är väl en av hundra som går in, sa matchvinnaren Tjernström till Canal Plus.

Det upphaussade derbyt mellan Djurgården och AIK på ett i det närmaste fullsatt Råsunda satte full fart redan från start. Och det var serieledande AIK som tog tag i spelet efter att domaren Peter Fröjdfelt blåst igång det prestigfyllde derbyt.

AIK:s brasse Wilton Figueiredo skapade matchens första målchans när han sköt ett tungt skott efter tre minuter som Djurgårdens målvakt Pa Dembo Touray tvingades tippa till en hörna.

AIK chockstartade

Två minuter senare fick AIK:s lagkapten Daniel Tjernström sitt livs fullträff när han prickade in 1-0 med ett mäktigt högerskott. Den norra delen av Råsunda exploderade i gul-svart jubel. Målet föregicks av att Daniel Mendes tog emot en djupledsboll i den vänstra delen av straffområdet. Bollen skarvades till Tjernström som fick god tid på sig och avlossade ett hårt skott till höger förbi en chanslös Dembo Tourray.

- Jag hade inget annat val än att skjuta. Och det är väl en av hundra som går in, sa vänsterfotade Tjernström nöjt till Canal Plus i halvtidsvilan.

Djurgården bleka

De regerande mästarna Djurgården såg tagna ut efter målet och Rikard Norlings AIK skapade chans på chans men Djurgården kunde slå ifrån sig. AIK höll i bollen och lyckades också störa Djurgårdarna så fort de fick tag på bollen. Men efter 30 minuters spel var Djurgårdens Jones Kusi Asare nära att rinna igenom men en perfekt brytning av mittbacken Niklas Sandberg såg till att bollen gick till hörna. Djurgården skapade därefter ett mäktigt tryck mot AIK-målet med hela fem raka kvitteringsmöjligheter på hörnor.

- Vi fick en tuft start och vi inte kunde hämta oss efter målet, sa Djurgårdens tränare Kjell Jonevret till Canal Plus besviket efter matchen.

AIK höll undan enkelt

I den andra halvleken flyttade Djurgården upp spelet och skapade fler chanser. Djurgårdens tränaren Kjell Jonevret skickade fram Daniel Sjölund bredvid den isolerade anfallaren Kusi Asare och gick över till traditionella 4–4–2. Bästa kvitteringschans kom när Matias Conchas slog ett inlägg som brassen Enrico nickade. Men AIK:s målvakt Daniel Öhrlund var perfekt placerad och kunde rädda elegant.

Minuten efter visade Djurgårdens Jones Kusi Asare vilja när han kapade Kenny Pavey. Men domaren Peter Fröjdfeldt lät Kusi Asare, Dif:s bäste spelare för kvällen, slippa varning.

Djurgården hade svårt att skapa målchanser men fick fram ett par bra nickar av Enrico och Lance Davids, men inte mycket mer. Lagkaptenen Markus Johannesson fick den sista chansen, men fläkte sig fram tiondelen för sent. AIK, som spelade smart och discpplineat, kunde enkelt hålla undan och tre poäng.

- Vi spelade med smartness och med stort hjärta, sammanfattad en nöjd AIK-tränare Rikard Norling klurigt.

AIK har nu nio poäng ned till det regerande mästarlaget i den allsvenskan tabellen. Till tvåan Elfsborg skiljer fortfarande tre poäng.

Allt om kvällens allsvenska matcher:

Jörgen Källström