Taktikfällan avgjorde derbyt

”Det var nyckeln till segern”

FOTBOLL

Djurgården gick rakt i Rikard Norlings och Nebojsa Novakovics fälla.

– Till slut behövde vi inte ens pressa för att de skulle slå långbollar, säger Norling.

– Det var nyckeln till segern, säger ”Nebo”.

Snabba spelare på planen och en hög, aggressiv press.

Det var AIK:s taktik för att störa Djurgården.

Taktiken lyckades; Djurgården tappade boll i speluppbyggnadsfasen på egen planhalva hela 16 gånger (!).

– Framför allt i första halvlek var det viktigt. Det förstärkte känslan av att Djurgården kände sig pressade. De började slå långa boller mot en helt ensam Jones (Kusi-Asare). Då blev det enklare att hantera deras anfallsspel, säger Rikard Norling.

Vid sidan av planen kunde Norling och Nebojsa Novakovic njuta av hur Djurgården gick i fällan.

– Vi sa det på bänken: ”Kanon, tappa en boll till, sedan börjar ni slå långt”. Och till slut började de slå långt utan att vi behövde pressa, säger Rikard Norling.

AIK valde sin startelva med omsorg och valde att ha snabba spelare på planen just för att kunna ha en aggressiv, hög press mot Djurgårdens backlinje och mittfält.

– Planen var att vi skulle försöka skrämma livet ur dem med våra snabba killar. Moström, Pavey, Mendes, Johnson och Carlsson, deras främsta kvalité är snabbheten. Det var nog inte många som trodde att Daniel Mendes skulle spela från start, säger Nebojsa Novakovic.

Inget motvapen

Något som bekräftas av Dif:s headcoach Kjell Jonevret:

– Det var en överraskning att Mendes spelade och inte Miran Burgic. Vi visste heller inte om det skulle bli Moström eller Rubarth. Annars var det laget vi räknade med, det var väldigt förväntat, säger Jonevret.

Men Djurgården hade ändå inget motvapen.

– Det var exakt det AIK-spel vi förväntat oss, men vi klarade inte av att spela det spel vi ville spela, säger Jonevret.

Enligt Kjell Jonevret var tanken att kortpassa sig igenom den höga pressen och därmed komma med mycket folk mot AIK:s backlinje.

– Ja, det var ju därför vi startade med fem man på mitten, för att kunna sticka förbi deras press. Om vi hade lyckats med det, då hade vi fått jättelägen. Men det gäller att vi inte håller på och behandlar bollen så jävla mycket! Det fanns jättelägen att sätta bollen och normalt ska vi klara det, dundrar Jonevret.

Utnyttjade svagheten

Dif:s mittfältsmotor Johan Arneng var imponerad av AIK:s taktik.

– De var riktigt duktiga i pressen och vågade hålla uppe sin backlinje. Vi hade inte så mycket djupledsspel, då kunde vi inte trycka upp och fick inga ytor. AIK var på oss hela tiden, de är duktiga och det är intränat, säger Johan Arneng.

Nebojsa Novakovic log brett över den lyckade taktikkuppen.

– Vi utnyttjade deras svaghet i uppspelsfasen. Vi vann mycket boll och kunde ställa om snabbt. Det var nyckeln till segern, säger ”Nebo”.

Robert Laul, Marcus Leifby