Nästa steg: Utrensning

Spelare försvinner, Jonevret får ny roll – och planerade värvningar

FOTBOLL

SM-guldchansen försvann i går.

I dag inleder Djurgården "Operation: storstädning".

- Det kommer att visa sig inom några veckor, säger en Dif-källa till Sportbladet.

Djurgården hade tre tydliga målsättningar inför årets säsong.

Nå Champions League eller Uefa-cupen.

SM-guld.

Cupguld.

Nu blir det - i bästa fall - en plats i vinterns Royal League-turnering.

En gigantisk missräkning för de regerande mästarna som bland annat satsade 14 miljoner på ett och samma nyförvärv - "Champions League-värvningen" Thiago Quirino.

Sportbladet erfar att det nu blir en ordentlig storstädning i klubben där flera spelare kommer få lämna och flera nya värvas.

- Vi måste till nästa säsong bli ett helt annat lag. I dag är vi 17-18 spelare i truppen. Det är klart att det kommer hända grejer, säger headcoachen Kjell Jonevret.

Även på tränarsidan lär det bli förändringar. Stefan Rehn och Lasse Sandberg har utgående kontrakt och inga diskussioner om att förlänga har förts.

Jonevret kvar

Headcoachen/sportchefen Kjell Jonevret har en tillsvidareanställning och lär bli kvar i klubben, men kan komma att få förändrade arbetsuppgifter. Under sina två och ett halvt år i Dif har han jobbat nära A-laget, i framtiden kan det bli mer av en sportchefsroll.

-Jag har ett arbete som ligger utanför A-truppen också. Bosse Andersson, jag och en hel stab med folk jobbar ju för att utveckla Djurgården på alla nivåer.

-Hur ska vi rekrytera, hur ska vi uppfostra. Vi måste komma igång igen med att få fram egna, unga talanger. Det jobbet brinner jag oerhört för, och det är jätteroligt det vi har på gång, säger Kjell Jonevret.

Enligt ordföranden Bosse Lundquist räcker det inte att spelarna har internationell erfarenhet - även tränarna måste ha det.

- Att ha spelare och kanske även ledare med erfarenhet från internationellt spel är uppenbart viktiga delar, säger Lundquist.

Värvar från Öis?

En tränare med stor, internationell erfarenhet som nyligen blivit ledig är Hans Backe.

En spelare som Djurgården med stor sannolikhet kommer att titta närmare på under hösten är Öis Ola Toivonen.

- Men Öis brukar ju inte vara så pigga på att sälja till oss" säger Dif:s storfinansiär Tommy Jacobson apropå klubbens segdragna förhandlingar om Ailton Almeida.

En Djurgårdskälla bekräftar för Sportbladet att stora förändringar är att vänta i klubben.

- Det kommer att visa sig inom några veckor, säger källan.

Samtidigt riskerar Djurgården att tappa några av senaste årens mest tongivande spelare.

Johan Arneng låter sugen på en ny utmaning.

- Jag har två år kvar på kontraktet, men vi får väl se, jag har inte hunnit prata med någon i ledningen ännu, säger han.

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM