Glöm pokalen

3-3 - då försvann Hammarby och IFK från den allsvenska guldstriden

FOTBOLL

Det var krysset som dödade en gulddröm och skadesköt en annan.

Hammarby är helt borta från toppstriden, IFK Göteborg är det nästan.

- Men jag tror inte vi är helt borta, Blåvitt är alltid bäst på hösten, säger målvaktsveteranen Bengt Andersson.

3-3 på Söderstadion mellan Hammarby och IFK Göteborg var ett resultat som inget lag jublade särskilt mycket över.

Hammarby är nu helt avhängda, det skiljer hela elva poäng upp till serieledande AIK.

8 poäng upp till AIK

Även IFK Göteborg hade behövt tre pinnar, i stället är Blåvitt åtta poäng bakom AIK med sju omgångar kvar.

Enligt Niclas Alexandersson innebär krysset att IFK måste sluta titta på tabellen.

- Vi ska inte fokusera på den alltför mycket nu. I perioder under matcherna är vi ett lag för den absoluta tätstriden men vi har pendlat för mycket. Vi måste bli stabilare över 90 minuter, sedan får vi se hur långt det räcker, säger Alexandersson.

Inte uppgiven

Målvakten Bengt Andersson, 40, är mer optimistisk.

- Jag tror inte att vi har tappat guldet. Snart kommer hösten med geggiga planer och lag som krigar för sin överlevnad. Vi har nästan alla topplag förutom Elfsborg kvar att möta. Och Blåvitt är alltid bäst på hösten, säger "Bengan".

Bengt Andersson menar att stämningen höjts i truppen efter att Arne Erlandsen försvann och att det också talar för Blåvitt.

"Bättre stämning"

- Det har blivit en lättsammare stämning. Nu vågar vi misslyckas. Det var många unga spelare som inte tålde ett så hårt klimat. De behöver ha förtroende och trygghet och känna sig uppskattade på ett mer positivt sätt än att bara få höra negativa saker, säger Bengt.

Efter sex insläppta mål på två matcher kräver dock målvaktsveteranen att försvarsspelet blir bättre och det redan till derbyt mot Gais på måndag.

"Lite för naiva"

- Vi måste börja titta på vad vi själva håller på med innan vi pratar om andra lag. Vi är lite för naiva i vårt försvarsspel. I överambition försöker vi spela oss ur alla situationer i stället för att bara rensa bort bollen, säger Bengt Andersson.

En analys som stämmer väl in på hur två av baklängesmålen mot Hammarby kom till; vid 1-2 nickade Alejandro Lago bollen rakt på Pablo Pinones-Arce och vid 2-3 fick backlinjen inte undan bollen ur eget straffområde.

Glöm pokalen

Därför missar IFK Göteborg guldet

Robert Laul

ARTIKELN HANDLAR OM