08-panelen

...efter varje match

FOTBOLL

1. Nio poäng från serieledning och utslagna ur

svenska cupen och Champions League-kval.

Borde Djurgården byta tränarteam?

Johan Mjällby, AIK-legendar.

– Resultatmässigt har det varit ett misslyckande. Det beror på om spelartruppen fortfarande har respekt för Jonevret och Rehn. Har de inte det ska ledningen absolut bytas ut.

Elin Ekblom, spelare i Djurgården/Älvsjö.

– Jag tror inte felet ligger hos tränarna. Rehn och Jonevret är inga dåliga tränare. Jag tror det handlar om spelarturbulensen och att man inte lyckats hitta spelare som kan täcka hålen. Man har värvat fel spelartyper. Quirino satsade man stort på och han håller inte alls. Laget känns inte harmoniskt.

Michael Brundin, backklippa i AIK under slutet av 1990-talet.

– Det är en intern fråga. Jag är en sann diplomat och säger så. Jag tror alla känner en besvikelse över säsongen och klubben måste rannsaka sig. Tränarna kan vara en anledning. Men det kan bero på många saker. Men jag är överraskad. Innan hösten trodde jag det skulle gå bättre.

2. Rikard Norling hyllas av spelare, media och experter. Är han verkligen så bra? Och hur mycket betyder en tränare?

Johan Mjällby, AIK-legendar.

– Ja, jag tror en tränare kan betyda väldigt mycket. I alla fall i det här fallet när många spelare inte har varit i fokus tidigare. Rikard ska hyllas. Men man får inte glömma att hylla spelarna. Det är de som är ute på planen och gör ett fantastiskt jobb.

Elin Ekblom, spelare i Djurgården/Älvsjö.

– Det är alltid lätt att göra ett bra förstaår när man kommer upp från superettan. Men mycket beror på att Rikard fått ihop laget och är en oerhörd taktiker. Spelarna på planen är inga enorma klasspelare.

Michael Brundin, backklippa i AIK under slutet av 1990-talet.

– Jag har omvärderat tränarrollen när jag blivit äldre. Den betyder mycket. Helt klart har Rikard och Nebojsa, för de är två, stor del i framgången. AIK har inget etablerat stjärnlag. Det är okända, hungrigare profiler. Då är det viktigt med en bra ledare.

3. Från seriesuveräner till sex raka matcher

utan seger. Vad har hänt med Hammarby?

Johan Mjällby, AIK-legendar.

– Det stora problemet var att när de tappade spelare och fick skador har de inte fyllt på som de borde. När de hade serieledning och guldläge borde de fyllt på med två, tre bra nyförvärv. Men möjligtvis var det ekonomin som spökade. Det vet inte jag.

Elin Ekblom, spelare i Djurgården/Älvsjö.

– En grej är definitivt att de har sex–åtta spelare som är skadade eller saknas. Till skillnad från AIK som haft nästan alla spelare tillgängliga och bara haft någon skada. Man behöver ha ett skadefritt lag. De har fått många olyckliga skador och fått variera spelare i laget mycket. Då kan man inte vinna SM-guld.

Michael Brundin, backklippa i AIK under slutet av 1990-talet.

– Derbyskandalen är inte hela anledningen. Men det är en del av det. Hammarbys fans har gjort sig kända för att i med- och motgång stötta laget. Det här är någonting nytt för Hammarby. Jag vet själv hur det är när det händer mycket runt omkring planen. Det är ingenting man kan påverka. Men det suger ändå mycket energi.

4. Serieledande AIK verkar nästan oslagbara på Råsunda. Vad talar för att Hammarby ska kunna vinna derbyt?

Johan Mjällby, AIK-legendar.

– Ja, det som talar för dem är att de slagit AIK tidigare i år. Annars finns det ingenting.

Elin Ekblom, spelare i Djurgården/Älvsjö.

– Hammarby har ganska svårt att vinna på Råsunda och de kommer inte att ha ordinarie lag. Om de kämpar stenhårt och gör en drömmatch kanske. Ett fulladdat och formtoppat Hammarby mot ett fulladdat och formtoppat AIK hade varit riktigt kul att se. Men nu måste Hammarby göra en riktigt bra match.

Michael Brundin, backklippa i AIK under slutet av 1990-talet.

– En klyscha: Ett derby är ett derby. Det ligger en liten sanning i det. Men utan att vara allt för patriotisk är det ändå AIK:s hemmaplan. Där har man en känsla av att ”det här är vår borg”. De har mentala pluspoäng. Men tittar man några år tillbaka har Hammarby ändå tagit poäng. Det talar för att möjligheterna finns. De får försöka nollställa sig och inse att de är ett bra lag. Det är ju namnkunniga spelare.