Tänk om, Dusan!

FOTBOLL

HALMSTAD

När fasen blev Norge och Danmark en språngbräda ut till den stora fotbollsvärlden för svenska talanger?

Dusan Djuric skakade av sig sin omständlighet, gjorde ett kanonmål och skrattade åt en flytt till AIK. Ett kliv i karriären går hellre via en dansk eller norsk klubb, sa han.

Tänk om, Dusan! Till våra grannländer byter man för att bli rik och inget annat.

Satt länge och stirrade på mitt tangentbord för att komma på någon ung svensk fotbollsspelare som gått via Norge eller Danmark och vidare ut till den större europeiska proffsvärlden söderöver.

Första namn som poppade upp var Alvaro Santos, men han är brasse så det gills inte.

Sen Chippen!

När ingen förbundskapten ens funderade över namnet Christian Wilhelmsson rankades han som norska ligans bäste. Anderlecht fattade dock galoppen, tack och lov.

Danmark och Norge är slutstation för dem som är på nedgång eller de som aldrig kan bli annat än hyggligt bra. Sveriges blivande stjärnor – som Dusan Djuric i går visade att han kan bli – ska spela i svenska toppklubbar tills de är mogna för det stora klivet direkt.

Junior – mest kreativ ändå...

Därmed säger jag inte att Djuric ska flytta till AIK. Jag hävdar inte ens att det är tvunget för honom att lämna Halmstad, klubben är ju landets mest oberäkneliga. När helst ingen anar det slår man till och vinner SM-guld.

”Juniorfotboll”

I går var det långt från SM-guldspel på Örjans vall. Malmö ihåligt, omständligt, ojämnt, bra och dåligt om vart annat. Ungefär som man har varit hela året.

Sören Åkeby klagade på juniorfotboll i första halvlek och allra mest på Juniors stampande på bollen och överdrivna utmanande tills inga möjligheter annat än absolut briljans återstår. Lyckas man inte i det läget är det man gjort totalt misslyckat.

Ändå tycker jag att Junior totalt sett var Malmös klart mest kreative i matchen. Fast konkurrensen var faktiskt obefintlig.

Malmö utan Jari Litmanen har ingen Dusan Djuric-jämlike och då heller ingen kreatör. Allt blir till ett bollsparkande utan struktur och mening.

Skulle jag vara i Hasse Borgs position hade jag definitivt tagit upp kampen med AIK och våra grannar om Djuric.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM