RASET

Så tappade Hammarby allt på två månader

FOTBOLL

Derbyskandal, poängavdrag och böter.

Skador, bortdömda mål och avstängningar.

På sex omgångar förvandlades Hammarby från ett vinnande guldlag till ett frustrerat krislag i mittenträsket.

Det här är veckorna, dagarna och timmarna som skakade Hammarby.

Foto: Ulf höjer

Söderstadion 30 juli

Pablo Pinones Arce springer ut mot hörnflaggan, sätter fingret mot munnen och hyschar sina egna jublande supportrar. Han har precis gjort 2-0 mot Häcken hemma på Söderstadion. Under vårsäsongen har han hånats för sin oförmåga att göra mål. Nu vill han tysta sina kritiker men en del supportrar tar illa upp.

- Det finns ju bättre sätt att skapa en god relation med fansen, säger en supporter.

Hammarby vinner tillslut med 3-0 och följer upp med 3-1 seger mot Örgryte på Gamla Ullevi bara några dagar senare. Hammarby toppar allsvenskan på 29 poäng - fem poäng före AIK. Allt är frid och fröjd.

Några veckor tidigare har Anders Linderoth meddelat att han slutar som tränare i Hammarby efter säsongen. Efter fem år i klubben vill han gå vidare. Nu vill både han, spelarna och fansen avsluta med ett SM-guld. Styrelsen meddelar att de finkammar marknaden efter en efterträdare.

- Vi ska ha en kraftfull ledare med erfarenhet och stor pondus, lovar Jan Friedman, ordförande i Hammarby.

Tidningarna börjar spekulera i vem det kan tänkas vara. Styrelsen lägger locket på men siktar på att presentera honom i september. Klubben gör sig redo för guldfajt.

Söderstadion 12 augusti

Örgryte har inte vunnit en enda match på hela säsongen. Den första kommer, sensationellt, borta mot serieledande Hammarby. Ante Covic kommer helt fel i en utrusning och Ailton Almeida vandrar nonchalant in med bollen i tomt mål - i matchen sista minut. Det blir för mycket för Petter Furuseth Olsen som sänker brassen med en hård tackling. Förlusten blir början på raset.

Olympia 22 augusti

Hammarby gör en av sina bästa halvlekar på hela säsongen och leder med 1-0, minuten före paus. Då vänder Henke Larsson runt ett passivt försvar och slår via stolpen in 1-1.

I andra halvlek faller Hammarby igenom totalt. Regnet faller tungt över Hammarby som förlorar med 3-1.

Söderstadion 26 augusti

Hammarby har precis tränat på Söderstadion inför derbyt mot Djurgården. Petter Andersson och Mikkel Jensen är långtidsskadade. Max von Schlebrügge kör lättare träning - han har börjat få problem med sina ljumskar. Anders Linderoth menar att derbymatchen inte är i farozonen.

- Han spelar, så är det bara.

Efter träningen beger sig flera av spelarna ut på klubbens familjedag. Runt 2000 personer har sökt sig dit för att gå tipspromenad, jaga autografer och snacka fotboll.

Pétur Marteinsson har en trevlig dag tillsammans med familjen. Efter två raka förluster mot Örgryte och Helsingborg har missnöjet börjat pyra i supporterskarorna. Många är besvikna på styrelsens arbete med spelarvärvningar och de uteblivna resultaten de senaste matcherna.

Pétur springer på en supporter men får konstiga vibbar direkt. Han uppträder konstigt och pratar i gåtor om det kommande derbyt mot Djurgården.

- Det blir tufft på måndag och det kommer smälla ordentligt, säger han.

- Vad menar du, ni ska väl inte slåss?

- (tystnad)... sånt sköter vi innan och efter matcherna... vänta å se...

- Han gav mig de signalerna, precis som att det skulle smälla, berättar Pétur senare.

Söderstadion 28 augusti

Hammarby spelar uselt och Djurgården leder med 3-0 när kaoset utbryter. Ett femtiotal hemmasupportrar har klättrat upp på staketet nedanför den stora Bajenklacken. Bara sekunder senare tänds flera bengaler och på given signal avfyras raketer från flera håll. Samtidigt som raketerna regnar in på plan bryter helvetet lös. Martin Ingvarsson rusar mot spelaringången och avbryter i samma ögonblick matchen. Samtidigt som de flesta spelare, ledare och funktionärer rusar mot omklädningsrummet stormar flera fans planen. Söderstadion har förvandlats till ett fullständigt kaos. Det sprider sig snabbt till Söderstadions inre.

Spelare, styrelsemedlemmar, sportchefer, Vd:ar, matchdelegater, säkerhetsvakter, polis, journalister jagar svar på vad det är som händer, och besked om vad som kommer att hända.

Matchdelegaterna och domaren stänger in sig direkt.

Polis och ordningsvakter griper inkräktarna på plan och bengalerna är på väg att slockna. Martin Ingvarsson diskuterar med matchdelegaten Stefan Johansson och polisens insatschef på Söderstadion.

- Vi har kontroll på publiken men vi är rädda att det eskalerar...

Kan ni garantera säkerheten?

- ... nej...

Fem minuter senare bryter Martin Ingvarsson matchen.

Samtidigt vecklar Djurgårdsklacken ut banderollen "Idag dog myten".

- De hade luva på huvudet och man vet ju inte om de har en kniv i handen, säger en skakad Erkan Zengin. Man har tappat fokus helt, det är lika bra att bryta matchen och ge Djurgården segern.

Ett par timmar senare sitter Hammarbys assisterande tränare Thom Åhlund i bilen på väg hem. Han brukar använda tiden i bilen för att summera och analysera matcherna. Idag funkar det inte.

- Jag pratade med min dotter. Hon hade fått springa från Söderstadion med sin dotter i barnvagn. Då undrar man "vad i helvete är det som håller på att hända".

Även Anders Linderoth tar mycket illa vid sig.

- Det är så man funderar på om det är någon idé att hålla på med det här längre, säger han.

Råsunda 29 augusti

På presskonferensen dagen efter derbyskandalen förklarar Hammarbys Vd Henrik Appelqvist:

- De här individerna ska identifieras, stängas av och ställas till svars för den skadan de åsamkat Hammarby. Vi ska göra allt för att de skyldiga ska få sitt straff.

Styrelsens arbete med att hitta en ersättare för Anders Linderoth har hamnat i skymundan.

Ungefär samtidigt har spelarna samlats i Årsta för att slicka såren. Känslorna svallar. Några spelare känner stark olust och vill inte ens träna. Några har dragit på sig nya skavanker. Lolo Chanko har kört på för hårt och ljumskarna känns inte bra. Skadelistan växer.

2 september

Under förmiddagen ringer tävlingsutskottets ordförande Björn Ahlberg upp fyra av sina kollegor för ett telefonsammanträde. Hammarby ska straffas och samtliga fem ledamöter är ense. Beslutet presenteras på presskonferensen vid Stureplan.

Några minuter senare piper det i Thom Åhlunds mobiltelefon. "Det blev tre poängs avdrag och 200 000 i böter".

- Fan också, tänker han.

Benny Lekström är ute på Enskede IP när Bosse Ringholm kommer fram.

- Jag fick precis ett sms. Ni fick poängavdrag och böter... tyvärr, det var tråkigt".

Mikkel Jensen i spelarrådet kräver att föreningen överklagar domen.

- Det känns för jävligt. Vi måste göra någonting, det här är inte lagets fel och vi borde inte straffas.

Under kvällen kopplas klubbens jurister in.

- Det håller inte att förbundet ska få avgöra vilket lag som åker ur eller vinner allsvenskan, säger Pétur Marteinsson.

Några dagar senare har tio fans portats från Söderstadion, Henrik Appelqvist hoppas att det bara är början.

Anders Linderoth har andra problem att tänka på. Inför Kalmarmatchen är sex av hans spelare skadade. Det är så illa att han knappt får ihop till en startelva under en träningen. Dessutom är Erkan Zengin avstängd.

10 september

Kalmar vinner med 2-1 på Söderstadion, Thom Åhlund skickas upp på läktaren och efteråt rasar hela Hammarby mot Åke Andreassons bortdömda mål.

- Pinsamt, han borde inte ens få döma i allsvenskan, säger Petter Furuseth Olsen.

På en månad har Hammarby har rasat från serieledning till en sjätteplats, sju poäng upp till serieledande AIK. Gulddrömmen är på väg att krossas.

- Vi har tappat självförtroendet efter allt som hänt runt omkring. Det känns som om allt och alla är emot oss nu, säger Pétur Marteinsson.

16 september

Oturen fortsätter grina Hammarby i ansiktet. Toni Nhleko gör 1-0 för Hammarby i första halvlek. Tror han. Linjedomaren har vinkat för offside. Trots att Gais har två spelare på mållinjen när Nhleko når bollen. Hammarby krigar till sig 2-2.

På väg hem till Stockholm åker de samma tåg som domaren Peter Fröjdfeldt. Flera spelare är framme och i frågasätter domslutet. Bara några dagar senare går han ut i media och erkänner att beslutet att döma bort målet var felaktigt.

Söderstadion 21 september

Några dagar senare ser Hammarby ut att gå mot en efterlängtad trepoängare. Men bara tre minuter före full tid kvitterar Blåvitt - via ett självmål. På övertid brister det för Erkan Zengin som sparkar ner Blåvitts José Shaffer på mittplan - rött kort direkt.

Råsunda 26 september

Ikväll går elva grönvita spelare in på Råsunda för att spela om tre poäng och mängder med prestige. De senaste veckorna har varit några av de mest omtumlande i klubbens historia. Laget har sjunkit från serieledning till en åttondeplats. På de sex senaste omgångarna har man förlorat fyra raka och bara tagit två poäng. Hammarby är på väg att göra ett historiskt bottenresultat.

Pétur Marteinsson är medveten om matchens betydelse.

- Det här blir en väldigt speciell match. Det som har hänt innan spelar inte någon roll i kväll, det handlar om två Stockholmslag som absolut inte vill förlora... får inte förlora.

- Vi står inte och faller med resultatet idag men det som har hänt är allvarligt. Skulle det upprepas... det ska inte upprepas, säger Henrik Appelqvist.

Klubben jobbar fortfarande med att försöka lösa tränarfrågan inför nästa säsong.

Marcus Leifby