Ingen flyttas ner

Kan bli en vinstlott för de som går upp i allsvenskan i år

FOTBOLL

Att spela i allsvenskan 2007 kan bli rena vinstlotten.

Endast ett - eller rentav noll lag - åker ur.

Detta om allsvenskan utökas till en 16-lagsserie från och med 2008.

På fredag ska allsvenskans och superettans klubbar samt distrikten ha svarat på Svenska Fotbollförbundets (SvFF) enkät om hur en 16-lagsserie från och med 2008 ska se ut.

Klubbar och distrikt har att ta ställning till hur många lag som ska ramla ur - två, tre eller fyra - och om kvalspelet ska behållas i sin nuvarande form.

I dag består allsvenskan av 14 lag och om förslaget med en 16-lagsserie går igenom blir 2007 ett övergångsår.

Resultatet kan bli att inget lag ramlar ur allsvenskan nästa säsong.

- Vi vill ju ha så bra kvalitet som möjligt i serien om den utökas, säger Börje Sandgren, ordförande i i Tävlingskommittén (TK) som utreder frågan.

Det mest troliga är att ett lag ramlar ur.

- Vid tidigare serieomläggningar har det sämsta laget alltid åkt ur. Men vi får väl se hur det blir den här gången, det är ju ett beslut som ska fattas på demokratiska grunder, säger Börje Sandgren.

Deadline på fredag

Efter att deadlinen för enkäten går ut på fredag ska TK sammanställa resultatet och lämna över till förbundsstyrelsen. I december, på representantskapsmötet, fattas beslutet genom omröstning om det blir en 16-lagsserie 2008.

För de lag som kämpar i botten av allsvenskan, och toppen av superettan, blir säsongsavslutningen extra viktig. En allsvensk biljett 2007 kan bli rena vinstlotten eftersom bara ett eller rentav inget lag riskerar att ramla ur.

En klubb som slåss om de eftertraktade platserna är Brommapojkarna.

- Vi har valt rätt år att ligga i toppen. Det kan ju bli lättare att klara sig i allsvenskan 2007.

- Men vi är inte där ännu, det återstår fyra matcher innan vi vet var vi spelar nästa säsong, säger BP:s klubbdirektör Ola Danhard.