45 års guldväntan kan snart vara över för Elfsborg

Gick till serieledning efter 2–0 mot Örgryte

FOTBOLL

I 45 år har Elfsborg väntat på att vinna SM-guldet. Och efter kvällens hemmaseger på Borås Arena mot Örgryte med 2–0 är chansen att få höja Lennart Johanssons pokal väldigt stora.

Stefan Ishizaki stod för ett mål och en assist när Elfsborg gick upp i serieledning.

– Det är där vi vill vara, sade Ishizaki.

Elfsborg tog tag i taktpinnen redan från start och mittfältarna Stefan Ishizaki och Anders Svensson dominerade och rullade upp Örgytes försvar gång på gång.

I den 17:e minuten kom matchens första mål trodde publiken. Men domaren Daniel Stålhammar dömde bort målet då han ansåg att Mathias Svensson attackerart Öis-målvakten väl tufft och sent. Mitt i den värsta Elfsborgspressen kontrade Örgryte genom vasse brassen Ailton Almeida. Ailton stod för dribblingsraid och skaffade sig ett bra skottläge, men avslutet var svagt och Johan Wiland kunde rädda enkelt

Efter 37 minuter spel var landslagsmannen Anders Svensson nära att ge Elfsborg ledningen. Men cykelsparken räddades på mållinjen av veteranen Magnus Källander. På returen var Mathias Svensson nära att trycka in bollen men skottet blockerades.

1–0-målet kom i 54:e minuten på ett elegant skruvart långskott från Stefan Ishizaki som gick i en båge över Dick Last i Öis-målet.

– Jag ser att det är rätt ledigt på bortre, jag halkar precis när jag skjuter och får inte 100 procent träff, men den går in ändå, säger matchhjälten till TT.

– När målet kom kändes det som att nu tar vi det här.

Ett par minuter tidigare nåddes dessutom publiken av att Hammarby tagit ledningen i derbyt mot AIK, något som även Ishizaki uppfattade.

– Det blir ju så klart som en positiv kick, det betyder ju att vi är i serieledning, log Ishizaki.

Definitivt rättvist för Elfsborg som dominerat matchen så långt.

Örgryte gjorde några tappra försök att få till en kvittering, men var egentligen aldrig riktigt nära.

Istället kunde Elfsborg trycka in tvåan med fyra minuter kvar att spela.

Ishizak slog en perfekt långpassning till en lika perfekt löpande Daniel Alexandersson som bara hade att rulla in bollen bakom Last.

Jörgen Källström, Patrik Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM