Hammarbys taktik chockade AIK

Sebastian Eguren matchvinnare på Råsunda

Foto: Canal Plus.
Sebastian Eguren har nickat in 1-0 och gett Hammarby en drömstart.
FOTBOLL

AIK hade en tung kväll på Råsunda.

Inte bara att Hammarby vann derbyt med 2-0 efter två mål Sebastian Eguren.

Dessutom sprack lagets mäktiga svit på 24 raka utan förlust på på nationalarenan.

Men tyngs av allt var nog att tappade AIK serieledningen till Elfsborg.

– Vi gjorde 90 väldigt bra minuter. Killarna gjord en jävligt bra match rakt igenom, sa Hammarby-tränaren Anders Linderoth till TT.

AIK:s tränare Rikard Norling har blivit hyllad för sina taktiska genidrag. Men denna gång blev Hammarby-tränaren Anders Linderoth den taktiska kungen. Hög press på backlinjen var medicinen för att besegra serieledarna. Hammarby stal massor med bollar på AIK:s planhalva något som gav Bajen massor med målchanser.

– Vi ville ha tidig press på deras backlinje och på mittfältet var de på dem direkt, sa Linderoth om den taktiska segern.

Tavla av Öhrlund

Matchen startade i högt tempo och Hammarby satte hög press på AIK:s backlinje direkt vilket ledde fram till hörnan där Eguren nickade in ledningsmålet.

AIK:s succémålvakt Daniel Öhrlund skulle boxa bort bollen på hörnan men på något konstigt sätt missade han bollen och just där bakom dök 25-årige uruguyanaren Sebastian Eguren och nickade in bollen stenhårt rakt framför bajenklacken.

Hammarby hade efter 13 minuters startat med ett aggresivt och tufft spel men också dragit på sig tre varningar. Max von Schlebrügge, Jeffrey Aubynn och David Johansson hade alla blivit varnade av domaren Stefan Johansseson.

Brytningen gav mål

Efter 34 minuters spel bröt Hammarbys lagkapten Petur Marteinsson ett AIK-anfall resolut på mittplan och passade fram till Pablo Pinones-Arce som elegant lade upp bollen för framstörtande Sebastian Eguren som pricksköt in 2-0 stolpe in bakom en chanslös Daniel Öhrlund.

Ledningen kunde varit ännu större i paus, om allsvenska skytteligaledaren Paulinho träffat rätt med något av sina två fina lägen då han sprang ifrån AIK:s backlinje.

Hammarbys taktik att pressa AIK:s backlinje högt hade gett utdelning och AIK-tränaren Rikard Norling hade nog lite att fundera på inför den andra halvleken.

Hammarby fortsatte pressa

Hammarbys taktik att pressa AIK högt i banan forsatte direkt i början av den andra halvleken och gav flera heta målchanser. AIK-tränaren Rikard Norling hade svårt att hitta ett taktikdrag att motverka Hammarbys övertag tack vare den höga pressen.

Pablo Pinones-Arce fick en gyllene chans att avgöra matchen efter 50 minuters spel men en bra räddning av Örhlund såg till att AIK var kvar i matchen.

Fyra minuter senare kom skyttekungen Paulinho Guara fri mot Öhrlund, men avslutet var tamt och rakt på AIK-målvakten. Hammarby skapade under den här perioden chans på chans och Öhrlund tog revansch för den bleka insatsen när Eguren gav Bajen ledningen.

Covic snett ute

Hammarbys målvakt Ante Covic, som var bänkade senast mot IFK Göterborg, höll i den 68 minuten på att göra en "Öhrlund" när han kommer helt fel på Markus Johssons frispark. Det som räddar Covic från en rejäl "tavla" är att AIK-inhopparen Bernt Hulsker nickar i stolpen.

Bajen kunde rätt så enkelt hålla unda och bärga den första trepoängaren sedan i början av augusti. För AIK lever guldstriden i högsta grad trots dagens svaga insats.

– Vi hade räknat med att de skulle spela med hög press. Vi försökte i andra halvlek komma ur det, men lyckades inte. Det intressanta nu är att analysera vad vi ska göra åt saken. Vi måste få veta det blixtsnabbt, sade AIK-tränaren Rikard Norling som redan hade nästa match (Örgryte) i tankarna i den vidare guldjakten.

Jörgen Källström