Helsingborg fortsätter att övertyga

HIF är nu uppe på fjärde plats i tabellen

FOTBOLL

Helsingborg fortsätter att rada upp förlustfria matcher i fotbollsallsvenskan. På tisdagen kom den sjunde raka när Öster besegrades med 3–0 (2–0) på Värendsvallen. Spelmässigt var inte Helsingborg bättre än tabelljumbon, men i fråga om effektivitet skiljde det ljusår.

– Jag tycker synd om killarna som inte får utdelning. Vi hade flera jättelägen att komma tillbaka i matchen efter den olyckliga inledningen, sade Östertränaren Lasse Jacobsson.

Helsingborgs tränare Stuart Baxter var inne på ungefär samma linje när han summerade matchen:

– Jag är naturligtvis nöjd med vår fina matchöppning, men efter 2–0-målet kom Öster tillbaka in i matchen. I pausen talade vi om att få laget mer kompakt, men i stället blev vi för långa och utsträckta och det lyfte Öster ännu mer. Öster skapade problem för oss, men vi gjorde en bra avslutning och när Österspelarna tröttnade blev våra omställningar bättre.

Helsingborg rivstartade med två mål under matchens första 20 minuter.

Olivier Karekezi sköt 1–0 från distans efter bara sju minuter, ett skott som Östermålvakten Delvin Countess borde klarat.

I 20:e minuten ökade Henrik Larsson till 2–0 efter en hörna. Larsson, som säkert bidrog till att läktarna var fyllda med över 8000 åskådare, var helt omarkerad när han nickade in bollen.

Efter mardrömsstarten tog Öster över spelet och Ingemar Teever hade två utmärkta reduceringschanser före paus.

Stort bollinnehav

Även i andra halvlek hade Öster ett stort bollinnehav och flera heta målchanser. Pavel Zavadil, Helgi Danielsson och Freddy Borg var ytterst nära mål.

Missarna tog hårt på Österspelarna mentalt och under sista kvarten kunde Helsingborg flytta fram positionerna. När McDonald Mariga prickade in 3–0-målet från distans var det förstås spiken i Österkistan.

Genom trepoängaren i Växjö avancerade Helsingborg upp till fjärde plats i tabellen.

– Vi tar en match i taget och nästa är på lördag mot IFK Göteborg. Var vi hamnar i tabellen får vi se när säsongen är slut, sade Henke Larsson diplomatiskt när det spekulerades om en ännu bättre placering för klubben.

Ingen toppenmatch av Henke

– Fortfarande har vi mer att arbeta på, konstaterade Stuart Baxter.

Målvakten Daniel Andersson gjorde ett par starka ingripanden, inte minst när han enhandsräddade Helgi Danielssons hårda distansskott i andra halvlek. Mittbacken Andreas Granqvist, som bland annat räddade en boll på mållinjen, och forwarden Olivieri Karekezi var andra toppar i Helsingborg. Storstjärnan Henke Larsson gjorde mycket nytta men inte någon toppmatch.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM