Elfsborg satsar: Bättre spelare är dyrare spelare

FOTBOLL

Ekonomin blomstrar i Elfsborg.

Och klubben fortsätter storsatsa.

Vinsterna kommer att gå till att förstärka spelartruppen ytterligare.

- Bättre spelare är dyrare spelare, säger klubbdirektören Thomas Nyberg.

PÅ GULDJAKT 2 Elfsborg är redo att satsa. "Klubbarna som har störst omsättning ligger bäst till", säger Thomas Nyberg.

Enligt planen skulle Elfsborg ha slutat sämst fyra i år. Den målsättningen ser minst sagt ut att infrias. Just nu leder laget allsvenskan.

- Det är solklart att vi satsar på Royal League, Uefacupen eller att gå till gruppspelet i Champions League i framtiden. Det skulle vara jätteintressant att se vad vi kan göra i Europa, vi skulle kunna lyckas redan med dagens lag, säger sportchefen Stefan Andreasson.

Arenan ett lyft

På bara två år har klubbens omsättning ökat från 32 till 60 miljoner kronor. Av det slukar spelarbudgeten cirka 25 procent. En siffra som kommer att öka - oavsett om klubben vinner allsvenskan eller inte.

- Tittar man på de europeiska ligorna är det klubbarna som har störst omsättning som ligger bäst till. Och det stämmer i Sverige också. Bättre spelare är dyrare spelare, säger Thomas Nyberg.

Förklaringen bakom den goda ekonomin är naturligtvis nybygga Borås Arena.

"Ska inte vara snikna"

Elfsborg hade budgeterat med 9700 åskådare i år, men snittet ligger på 12 000 och klubben har redan börjat sälja sponsorpaket till nästa säsong.

Det egna kapitalet på 5,7 miljoner beräknas vara uppe i det dubbla efter årets säsong. Och till skillnad från aktiebolaget AIK kan Elfsborg satsa pengarna direkt på att stärka laget.

-Vi har inga aktieägare, utan våra ägare är medlemmarna och det är de vi ska göra glada. Vi behöver inget jättekapital i verksamheten utan kan satsa på att stärka truppen i stället. Vi ska inte vara snikna utan spetsa laget, säger Nyberg.

I dag har Elfsborg över 400 sponsorer, främst från bygden. Och föreningen jobbar hårt för att spela på just den identiteten. Därför poängterar sportchefen Stefan Andreasson vikten av att fortsätta satsningen på ungdomarna.

- När vi värvar ska vi inte ha kompletteringsspelare. Vi och sponsorerna vill ha spelare med hjärtat i den egna föreningen. Man ska kunna känna igen Elfsborg, säger han.

Så satsar Elfsborg om de vinner serien

Petter Maaherra