”Vi kommer inte tokvärva”

AIK försiktigt: Måste lära oss av tidigare misstag

FOTBOLL

AIK har lärt sig läxan.

Även om det blir SM-guld blir det ingen storsatsning för att komma ut i Europa.

Ekonomin kommer först.

- Vi vill inte riskera att falla ihop som ett korthus, säger Charlie Granfelt, vd i AIK Fotboll.

PÅ GULDJAKT 1 AIK storsatsade efter senaste SM-guldet, men den ekonomiska baksmällan blev tung. Nu blir det en försiktigare satsning mot Europa om SM-guldet nås.

När AIK vann allsvenskan 1998 storsatsade klubben för att gå till Champions League. Satsningen gick hem första året - men i allsvenskan gick det tyngre. Ekonomin kördes i botten och till slut rasade laget ner i Superettan.

I år har AIK gjort succé, men ledningen behåller kylan.

- Emotionellt är det ju perfekt om AIK kan ta SM-guld och vi kan göra ett bra resultat ekonomiskt. Men ska man ställa det på sin spets för oss som bolag är det bättre att AIK går med vinst än att vi vinner SM redan i år, säger Charlie Granfelt.

"Hellre långsiktighet"

AIK arbetar efter en femårsplan. Under den tidsperioden ska klubben vinna allsvenskan och gå åtminstone till gruppspelet första omgången av Champions League.

- Det blir inga tokvärvningar om vi vinner allsvenskan nu, vi följer vår strategiska satsning för att få stabilitet i toppen över flera år. Hellre en långsiktighet och kontinuitet än att värva stort och sedan falla ihop som ett korthus, säger Granfelt.

AIK:s omsättning ligger på runt 75 miljoner kronor i år. Bolaget gick plus första halvåret och balansräkningen är under god kontroll.

Målsättningen är att vinsten från driften ska ge klubben utrymme att satsa sportsligt, samtidigt som aktie-

ägarna får utdelning.

Ny hemmaplan

En annan viktig framtidsfråga är arenan. En framtida nationalarena blir också AIK:s hem, och klubben arbetar hårt för att få ett så bra avtal som möjligt.

- Vi vill ha en bra hemvist som ger oss själva ägande av våra arrangemang så att vi ska kunna tjäna på exempelvis försäljning på arenan, säger Granfelt.

AIK:s strategi på spelarmarknaden har präglats av långsiktighet och god scoutning. Så kommer det att fortsätta.

- Vi vill inte värva på oss stora namn och få stora löneposter för att sedan kanske missa Champions League. Vi måste lära oss av tidigare misstag, konstaterar Ola Andersson, sportchef.

Så satsar AIK om de vinner serien

Sex år sedan ett svenskt lag nådde gruppspelet i Champions League - här är alla kvalmisslyckanden

Petter Maaherra

ARTIKELN HANDLAR OM